Foto: SVT

Här är de nya svenska orden att plugga in

Uppdaterad
Publicerad

Ogooglebar, zlatanera, memil och över-och underklassafari. Det är några av de nya orden som nu godkänts i det svenska språket.

Språkrådets lista över nya ord för 2012 innehåller en brokig blandning med bidrag från olika delar av samhället.

Till att börja med kan vi konstatera att stora evenemang numera inte bara ska kunna invigas utan också ”utvigas”. Ett exempel är OS-utvigningen i London, det vill säga avslutningen av spelen.

Tillstånd när mobilen laddar ur

Och alla som drabbas av en stilla panikkänsla när mobilen är på väg att ladda ur kan nu sätta ord på sitt tillstånd: Nomofobi, alltså stress och panikkänsla när mobilen laddar ur.

I och med pekskärmarnas totala dominans så har det i kombination med vinterkylan numera godkänts ett nytt ord för vantar anpassade till skärmarna, nämligen pekskärmsvante.

Numera är även ordet memil ett godkänt ord i svenska språket. Det betyder ”medelålders män i lycra” och syftar till cyklande män iklädda just lycra.

Utflykter till olika socioekonomiska klasser

Svenska språket har även fått påfyllning av ogooglebar, henifiera, över- och underklassafari, skriver Metro.

Att byta ut hon och han mot hen har gett upphov till verbet henifiera och ogooglebart betecknar sådant det inte går att få svar på vid sökning på nätet. Över- och underklassafari är utflykt till områden med olika socioekonomiska klasser.

Sveriges fotbollsstjärna Zlatan Ibrahimovic har efter sina uppvisningar under året mot bland annat Tyskland och England även han bidragit till ett nytt ord, nämligen Zlatanera, som betyder att dominera och klara något med kraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.