Foto: SVT Design

Här är de sex muslimska ledarna som ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Under våren togs sex profilerade muslimska ledare i Sverige i förvar, efter att Säkerhetspolisen bedömt dem som hot mot rikets säkerhet. Säkerhetspolisen begärde att männen skulle utvisas, enligt anklagelserna ska de bidragit till radikalisering och medverkat till att andra personer rest från Sverige för att ansluta sig till terroristorganisationer. Beslutet överklagades men nu har regeringen bestämt att samtliga män ska utvisas.

Abo Raad, (Riyad Jassim), 54 år, verksam i Gävlemoskén.

Riyad Al-Duhan, även kallad för Abo Raad, är imam i Gävles moské. Foto: SVT

Togs i förvar 23 april. Utpekad som en strikt salafistisk imam och centralfigur bland de förvarstagna männen. Har anklagats för att uppmana till stöd för terrorgruppen IS i ett uppmärksammat inlägg på Facebook, själv hävdar han att han syftade på hjälporganisationer. 

Man från Gävle, son till Abo Raad

Foto: SVT

Togs i förvar 23 april . Dömd till villkorlig dom efter att ha hotat att döda Gefle dagblads chefredaktör efter deras granskningar.

38-årig man från Gävle

Foto: SVT

Togs i förvar 6 maj. Har uppgett att han verkat som imam i hemlandet. Flera gånger dömd för brott, dömdes senast i somras till fyra månaders fängelse för stöld och häleri. Arbetar på en friskola.
 

52-årig man, verksam som imam i Västerås

Foto: SVT

Togs i förvar 7 maj. Står mycket nära Abo Raad enligt Försvarshögskolans rapport om salafismen i Sverige.
 

49-årig man, verksam som imam i Umeå

Foto: SVT

Togs i förvar 2 maj. Misstänks för att i rollen som kassör på ett förskolekooperativ ha fört över cirka två miljoner kronor av förskolans pengar till privatpersoner utan att bokföra detta.
 

Man från Västsverige, verksam i skolvärlden

Foto: SVT

Togs i förvar 5 maj. Satt i ledningsgruppen för en friskola när han togs i förvar. Har av stiftelsen Doku, som granskar jihadism och salafism i Sverige, beskrivits som en centralgestalt inom den islamistiska miljön i Västsverige. Den 17 oktober fattade regeringen beslutet att mannen ska utvisas men just nu kan han inte utvisas. Enligt Migrationsverket riskerar han ”att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” i sitt hemland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet