Regeringsbeslut: Muslimsk skolledare är ett hot mot rikets säkerhet – ska utvisas. Foto: TT/SVT

Regeringsbeslut: Muslimsk skolledare ett hot mot rikets säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare ledare för en friskola i Västsverige ska utvisas. Det beslutet tog den svenska regeringen på torsdagen och hänvisade till att mannen anses vara för farlig för att få vistas i Sverige. Men exakt vad han har gjort är hemligt.

Den före detta skolledaren är en av sex muslimska ledare som under våren togs i förvar av Säkerhetspolisen som menar att männen bidrar till radikalisering och är ett hot mot rikets säkerhet. Dagens beslut är det första slutgiltiga beslutet kring de sex männen.

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare säger till SVT Nyheter att regeringen inte kommer att kommentera beslutet idag.

Beslutet sekretessprövas just nu och har ännu inte lämnats ut till SVT Nyheter, men ansvarig handläggare på Justitiedepartementet bekräftar för SVT att alla överklaganden avslogs och att mannen ska utvisas, i enlighet med det ursprungliga beslutet från Migrationsverket.

Skolledaren bedömdes av Migrationsverket inte kunna utvisas till sitt forna hemland just nu, då han riskerar utsättas för ”omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”. Säkerhetspolisen hade begärt att regeringen skulle ompröva det beslutet, men även det överklagandet avslogs i och med dagens beslut.

Det innebär att utvisningen just nu inte kan verkställas, och mannen har släppts från förvaret, men har anmälningsplikt.

Hemligt vad mannen gjort

Det är lagen om särskild utlänningskontroll som ger Migrationsverket – eller i slutändan regeringen – möjlighet att utvisa människor. Kravet är att personen antingen utgör ett hot rikets säkerhet, eller att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott.

Men vad mannen har gjort har regeringen hemligstämplat och när SVT Nyheter begärt ut handlingar från såväl regeringskansliet som från Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen är långa stycken övertäckta som hemliga. Och hos Säkerhetspolisen, som gjorde den ursprungliga ansökan till Migrationsverket om att skolledaren skulle utvisas lägger man locket på.

– Vi kan inte kommentera enskilda fall, av integritetsskäl och säkerhetsskäl, säger Gabriel Wernstedt, talesperson vid Säkerhetspolisen.

”Allvarlig rättssäkerhetsbrist”

Mannens advokat Anwar Osman har tidigare uppgett för SVT Nyheter att han är mycket kritisk till beslutet att utvisa hans klient men även han har belagts med munkavle och får inte diskutera fallet närmare. I ett dokument som advokatfirman lämnat in till regeringen framträder dock delar av den hårda kritiken.

”Det är en genomgående mycket allvarlig rättssäkerhetsbrist att det som görs gällande är så generellt formulerat att NN inte kan bemöta dessa påståenden, vilket också förstärks av att innehållet påståendena inte konkretiseras eller underbyggs med bevisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.