Flera profilerade muslimska leadre i Sverige har tagits i förvar efter begäran av Säpo under våren. Foto: TT

Detta har hänt i fallet med de muslimska ledarna som tagits i förvar

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har flera profilerade muslimska ledare i Sverige tagits i förvar, efter att Säkerhetspolisen bedömt att de är radikala islamister. I juni fattade Migrationsverket beslut om utvisning av totalt fem personer. Här är turerna i de omdiskuterade frihetsberövandena.

• Den så kallade Gävle-imamen Abo Raad och en närstående till honom togs i förvar den 24 april. Den närstående har bland annat prisats för sitt integrationsarbete när han bodde i Umeå.

• Bara dagar senare, den 2 maj togs en Umeåbo i förvar. Han beskrivs som en muslimsk ledare.

• En imam från Västerås togs i förvar den 7 maj.

• I mitten av maj togs en person i ledningsgruppen på en muslimsk friskola i Västsverige i förvar.

•  Beslut om utvisning för tre av personerna fattades den 11 respektive den 10 juni – vilket SVT kunde avslöja onsdagen den 12 juni. De tre som berörs av beslutet är den så kallade Gävle-imamen, som kallas Abo Raad, men vars riktiga namn är Riyad Yassim, en närstående till honom och religiös ledare som varit verksam i Umeå.

Abo Raad är medborgare i Irak, men har bott i Sverige i 20 år. I granskningar gjorda av Gefle Dagblad har han pekats ut som en strikt salafistisk imam.

En man i 50-årsåldern från Umeå fick även han utvisningsbeslut. Även han har bott i Sverige i cirka 20 år. I början på juni visade det sig att mannen i rollen som kassör på ett förskolekooperativ fört över flera miljoner av skolans pengar till privatpersoner utan att bokföra detta, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att rapportera.

• Bara två dagar efter beslutet om utvisning av de tre personerna kom så ett nytt besked från Migrationsverket den 14 juni: utvisningsbeslut har fattats mot ytterligare två imamer en 28-årig Gävlebo och en 52-åring från Västerås. Därmed har totalt fem av de sex imamer och religiösa ledare som tagits i förvar under våren fått beslut om utvisning.

Den sjätte personen, den så kallade 54-åringen, finns fortfarande inget bekräftat beslut om.

• Säpo har begärt att Migrationsverket fattar beslut om att utvisa personerna med utgångspunkt i lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Enligt denna får personer som bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet utvisas. Lagen, som endast gäller personer som inte är svenska medborgare, har kritiserats utifrån rättsäkerhetssynpunkt.

Flera manifestationer i både Stockholm, Gävle och Sandviken har hållits som en kritik mot frihetsberövandet av imamerna.

• En av de sex männen – en muslimsk skolledare, fick den 17 oktober ett utvisningsbeslut efter ett regeringsbeslut.

• De ytterligare fem männen, fick ett utvisningsbeslut den 31 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet