Migrationsverket bekräftade idag att beslut om utvisning har fattats mot ytterligare två av de sex religiösa ledarna. Foto: Foto: Adam Wrafter / SvD / TT

Migrationsverket har fattat beslut om utvisning av ytterligare två imamer

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningsbeslut har fattats mot ytterligare två av de sex imamer och religiösa ledare som har tagits i förvar under våren, bekräftar Migrationsverket idag till SVT Nyheter. Det innebär att beslut om utvisning nu finns mot fem av personerna.

SVT har tidigare berättat att sex imamer och religiösa ledare i Sverige har gripits av Säkerhetspolisen under våren och hållits i förvar på Migrationsverket. Det efter att ha pekats ut som tongivande i islamistiska extremistmiljöer.

I onsdags bekräftade Migrationsverket att det finns utvisningsbeslut mot tre av männen. Det gällde då den så kallade Gävle-imamen som kallas Abo Raad, en närstående till honom, samt en religiös ledare som varit verksam i Umeå.

Utvisning av 38-åring och 52-åring

Idag avslöjar Migrationsverket att beslut finns mot ytterligare två av personer, en 38-årig Gävlebo och en 52-åring från Västerås. Den sjätte personen, den så kallade 54-åringen, finns fortfarande inget bekräftat beslut om.

Säkerhetspolisen har tidigare skrivit i ett pressmeddelande om sin motivering till att gripa de religiösa ledarna.

– Våra åtgärder handlar bland annat om att begränsa handlingsutrymmet för individer som förespråkar våld som medel för att nå sina mål, eller som försöker förmå andra att ansluta sig till grupper som använder våld för att ändra samhällsordningen, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i pressmeddelandet.

Utvisningsbeslutet fortsätter att gälla

Trots att Migrationsverket har fattat beslut om utvisning är det inte säkert att det sker just nu. Det kan till exempel finnas skäl som gör att personen inte kan återvända omedelbart. Men enligt Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), forsätter utvisningsbeslutet att gälla även om det inte går att genomföra för tillfället.

Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) säger bland annat att:

”En utlänning får utvisas ur landet enligt denna lag, om det

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller:

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. Lag (2009:1545).”

Det är Migrationsverket beslutar om utvisning enligt LSU. Säkerhetspolisen kan ta upp frågan om utvisning genom en ansökan till Migrationsverket. Utvisningsbeslutet kan överklagas ända upp till regeringen och får inte genomföras om verkställighetshinder föreligger.

Källa: Riksdagen/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet