Gävle-imamen Abo Raads advokat Alparslan Tügel. Foto: SVT

Gävle-imamen Abo Raads advokat: ”Det går inte att genomföra”

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningen av Gävle-imamen Abo Raad går inte att genomföra och Migrationsverkets beslut kommer att överklagas. Det hävdar hans försvarsadvokat i en intervju med SVT Nyheter.

Gävle-imamen, som kallas för Abo Raad men egentligen heter Riyad Jassim, är en av sex personer som av Säpo pekas ut som radikala islamister och som tagits i förvar under våren.

I veckan kom Migrationsverket med beslut om att han och ytterligare två religiösa ledare ska utvisas från Sverige. Enligt Abo Raads advokat Alparslan Tügel kommer beslutet om Gävle-imamen nu att överklagas.

– Den första reaktionen är givetvis att det här inte är den utgång som vi hade hoppats på. Men vi ser med tillförsikt fram mot prövning i nästa instans, säger han.

”Går inte att genomföra”

Han hävdar att beslutet om utvisning inte går att verkställa, eftersom imamen i sitt hemland Irak ”riskerar att råka väldigt illa ut”. Han hävdar också att de argument som försvaret fört fram i ärendet inte har bemötts tillräckligt från Migrationsverket.

– Man har i princip bara hänvisat till vad Säkerhetspolisen har anfört, säger han.

Säpo: Ett hot mot rikets säkerhet

Säkerhetspolisen har förklarat den senaste tidens åtgärder med att man har agerat mot personer som ”i stor utsträckning bidragit till radikalisering”.

Och när det gäller eventuella hinder kring att verkställa en utvisning säger Säpo att det finns andra möjligheter att hålla personer ”under uppsikt”, om det tillfälligt inte går att utvisa en person.

– Det kan till exempel handla om anmälningsplikt, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet