Abo Raad, imam i Gävles moské, är en av de som ska utvisas efter begäran av Säkerhetspolisen. Foto: SVT

Gävle-imamen som tagits i förvar ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre av de sex personer som Säkerhetspolisen bedömer som radikala islamister, och som tagits i förvar av myndigheten under våren, ska utvisas från Sverige. Det bekräftar Migrationsverket för SVT Nyheter.

I en offensiv från Säkerhetspolisen under våren har flera profilerade muslimska ledare i Sverige tagits i förvar. Säpo har sedan ansökt till Migrationsverket om att personerna ska utvisas. Nu har Migrationsverket fattat beslut om att minst tre av dem ska utvisas, beslut som de berörda kan komma att överklaga.

Det handlar dels om den så kallade Gävle-imamen, som kallas Abo Raad men egentligen heter Riyad Jassim, och dels om en religiös ledare som varit verksam i Umeå. Abo Raad är medborgare i Irak. Den tredje som ska utvisas är en närstående till Abo Raad.

Sex muslimska ledare utvisas

Besluten om utvisning fattades den 11 respektive den 10 juni och bekräftas för SVT Nyheter via mejl.

”Skydda Sverige och vår demokrati”

I ett pressmeddelande, som publicerades på Säkerhetspolisens hemsida i går, skriver myndigheten att man riktat flera åtgärder mot personer som har tongivande roller i extremistmiljöerna.

– Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och vår demokrati. Våra åtgärder handlar bland annat om att begränsa handlingsutrymmet för individer som förespråkar våld som medel för att nå sina mål, eller som försöker förmå andra att ansluta sig till grupper som använder våld för att ändra samhällsordningen, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i pressmeddelandet.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera Migrationsverkets beslut om att tre av personerna ska utvisas.

Trots att Migrationsverket har fattat beslut om utvisning behöver inte en sådan ske just nu. Det kan exempelvis finnas skäl som gör att personen inte kan återvända omedelbart.

Fakta: Lagen om särskild utlänningskontroll

Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) säger bland annat att:

”En utlänning får utvisas ur landet enligt denna lag, om det

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller:

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. Lag (2009:1545).”

Det är Migrationsverket beslutar om utvisning enligt LSU. Säkerhetspolisen kan ta upp frågan om utvisning genom en ansökan till Migrationsverket. Utvisningsbeslutet kan överklagas ända upp till regeringen och får inte genomföras om verkställighetshinder föreligger.

Källa: Riksdagen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet