Manifestationen hölls på Norrmalmstorg till stöd för de frihetsberövade muslimska ledarna. Foto: Rebecca Randhawa

Manifesterade för frihetsberövade imamer

Publicerad

En manifestation för de frihetsberövade imamerna, däribland Gävleimamen Abo Raad, genomfördes på Norrmalmstorg i Stockholm på lördagen.

De senaste veckorna har polisen låtit frihetberöva flera imamer och muslimska ledare i Sverige, exempelvis i Umeå, Västerås, Gävle och i Västsverige. Från muslimska kretsar har oro uttalats om varför de frihetsberövats.

På lördagen samlades människor för en planerad manifestation på Norrmalmstorg för att ge stöd till de omhändertagna ledarna. Banderoller hölls upp, varav en hade budskapet ”Gävlemoskén kräver rättvisa och frihet för sin imam”.

Säpo ingriper mot radikalisering

Säkerhetspolisen, Säpo, har hittills inte kommenterat några detaljer om de frihetsberövade imamerna och muslimska ledarna. Via mejl har dock detta svar tidigare lämnats från Säpo till SVT:

”Säkerhetspolisen uttalar sig inte om enskilda personer med hänsyn till personens säkerhet och integritet.
Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering.
En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är  möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet