Al-Rashideen moskén i Gävle. Foto: Jan-Peter Eriksson, SVT

Demonstration för de frihetsberövade imamerna i Stockholm på lördag

Publicerad

Efter att Gävleimamen Abo Raad togs i förvar demonstrerade hundratals personer i Gävle. De senaste veckorna har fler imamer och muslimska ledare frihetsberövats runt om i Sverige – och till helgen väntas en ny demonstration för dem i Stockholm.

För två veckor sedan demonstrerade flera hundra personer i Gävle mot gripandet av Gävleimamen Riyad AlDuhan, som kallas för Abo Raad. Och på lördag hålls ännu en demonstration i Stockholm på Norrmalmstorg, något som polisen i Stockholm bekräftar.

Gävleimamen omhändertogs för exakt tre veckor sedan och har suttit i Migrationsverkets förvar sedan dess.

Vet inte orsaken

När SVT Gävleborg träffade församlingen i Gävles moské kunde de bekräfta att han var omhändertagen, men de visste inte varför.

– Vi har ingen aning, vi kan inte ens föreställa oss vad anledningen är. Vi har inte ens fått någon hint om vad som har hänt, berättade Mohammad Al-Najjar, ordförande i församlingen.

Flera muslimska ledare i förvar

De senaste veckorna har flera imamer och muslimska ledare tagits i förvar runtom i Sverige – bland annat en muslimsk ledare i Umeå och en imam i Västerås. När SVT Gävleborg varit i kontakt med Säpo har vi inte fått några svar rörande omhändertagandet av imamerna, men i ett mejl svarar de:

”Säkerhetspolisen uttalar sig inte om enskilda personer med hänsyn till personens säkerhet och integritet.
Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering.
En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är  möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet