Moskén i Gävle. Foto: SVT

Predikade i Gävle i fredags – nu tagen i förvar

Uppdaterad
Publicerad

På bara några veckor har Säkerhetspolisen nu tagit tre imamer i förvar. Under tisdagen togs imamen i Västerås till Migrationsverkets förvar. I förra veckan höll han i fredagspredikan i Gävle.

Gävle-imamen Abo Raad har nu suttit i förvar sedan två veckor tillbaka. Igår togs även Västerås-imamen av säkerhetspolisen och har suttit i Migrationsverkets förvar sedan dess, det var Expressen först med att berätta.

Enligt uppgifter till SVT Gävleborg var det Västerås-imamen som höll i fredagspredikan i Gävles moské så sent som i förra veckan. En fredagsbön som direkt följdes av en demonstration mot gripandet av Gävle-imamen Abo Raad som vi berättat om tidigare. Då gick 200–300 i ett tyst tåg från moskén ner till Stortorget i Gävle.

Sex muslimska ledare utvisas

En tredje ledare tagen i förvar

Även en umeåbo som beskrivs som en muslimsk ledare har tagits i förvar av Säpo enligt Västerbottens-Kuriren.

Vi har sökt Gävle moskés ordförande under dagen utan framgång.

SVT Gävleborg har också försökt få en kommentar av Säkerhetspolisen som säger att de inte kommenterar de senaste veckornas gripanden av imamerna runtom i Sverige.

Säpos meddelande till SVT

Så här skriver de i ett mejl till SVT Gävleborg:

”Säkerhetspolisen uttalar sig inte om enskilda personer med hänsyn till personens säkerhet och integritet.

Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering.

En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är  möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet