Säpo har slagit till mot ledare för muslimsk friskola

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen avslöjade Expressen att en person i ledningen på en muslimsk friskola i Västsverige har frihetsberövats av Säpo. På vilka grunder personen har gripits är ännu oklart, men i skolan pågår undervisningen som vanligt. – Vårt arbete fortgår som vanligt, säger en av rektorerna på friskolan till SVT Nyheter Väst.

En person i ledningen på en muslimsk friskola i Västsverige ska sedan ett par dagar vara frihetsberövad av Säkerhetspolisen (Säpo). Enligt Expressen är han den femte personen inom islamistiska miljöer i Sverige som frihetsberövats av Säpo på kort tid.

SVT har tidigare berättat om Gävleimamen Abo Raad som sitter frihetsberövad sedan en tid tillbaka. Imamen har i flera granskningar som Gefle Dagblad gjort, pekats ut som en strikt salafistisk imam. Abo Raad har bott i Sverige i över 20 år och sökt svenskt medborgarskap två gånger men fått avslag båda gångerna.

Även i Umeå har en religiös ledare tagits i förvar, en man som har kopplingar till Gävleimamen.

”Påverkar inte skolan”

I Västsverige kan den aktuella skolan bekräfta att Säpo hämtat in en person ur skolans ledning. Enligt en av rektorerna pågår undervisningen som vanligt.

– Det här påverkar inte skolan. Allt rullar på, säger en av rektorerna till SVT Nyheter Väst.

Men påverkar det inte skolan att en person i ledningsgruppen är gripen av Säpo?

– Inte i vår dagliga verksamhet. Jag tycker att jag svarat tillräckligt nu och har inget mer att säga.

SVT har även pratat med advokat Lars-Erik Olsson, som tidigare företrätt personen:

– Vi har inte haft någon kontakt nu, och jag vet heller inte om hen har möjlighet att kontakta mig. Men jag ska försöka höra av mig i stället, säger Lars-Erik Olsson och fortsätter:

– Det krävs inte mycket för att man ska bli utpekad när man är muslim.

Säpo vill inte kommentera

Säkerhetspolisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi kommenterar aldrig enskilda personer när det gäller vårt underrättelsearbete, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

Flera imamer har tagits i förvar den senaste tiden, kan du säga något om det?

– Nej, jag kan inte säga något generellt om utpekade individer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.