Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad över att mannen i 50-årsåldern från Umeå tagits i förvar. Foto: TT/Victor Lundberg, Tomas Oneborg

Terrorforskaren Magnus Ranstorp om muslimska ledaren från Umeå: “Delar samma ideologiska bottenplatta som IS”

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska ledare från Umeå som tagits i förvar av Säkerhetspolisen har förklaringar till det som läggs honom till last – enligt hans advokat. Men terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad över att han togs i förvar. – Jag känner till honom sedan tidigare och runt honom finns det våldsbejakande element, säger Magnus Ranstorp.

Det var för snart två veckor sedan som mannen i 50-årsåldern från Umeå togs i förvar av Säkerhetspolisen. Nu hotas han av utvisning. 

– Han kan inte förstå hur myndigheterna kan anse att han skulle vara ett hot mot rikets säkerhet. De uppgifter som läggs min huvudman till last har han lämnat mer än godtagbara förklaringar till, säger mannens advokat Jan Jonsson.

Av sekretesskäl kan inte advokat Jan Jonsson säga så mycket men hans klient beskriver sig som en enkel man vars liv kretsat kring jobb, familj och tro. 

– Han bott här i 21 år och jobbat och betalat skatt i 18 av dessa, hans familj är svenska medborgare och utvisningshotet mot honom är fortsatt aktuellt, säger Jan Jonsson.

Terrorforskaren: ”Samma ideologiska bottenplatta som IS”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är dock inte förvånad över att mannen i 50-årsåldern med koppling till Umeå tagits i förvar. 

– Jag känner till honom sedan tidigare, som en tongivande person i de salafistiska miljöer som delar samma ideologiska bottenplatta som organisationer som IS och al-Qaida och runt honom finns det våldsbejakande element, säger Ranstorp.

Oro i församlingen

En person i församlingen där mannen varit verksam beskriver för SVT Nyheter att det idag finns en oro och att man törstar efter en förklaring. Personen uppger att hen aldrig sett några tecken på extremism hos den religiösa ledaren. Mannen beskrivs som hjälpsam och snäll. Att han tagits i förvar kom som en chock. 

– Alla är förvånade och ingen vet varför han tagits av Säpo, vi behöver svar för att kunna gå vidare, säger personen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.