Montage. En av männen som sitter i förvar är son till Gävle-imamen. När han bodde i Umeå prisades han för sitt integrationsarbete. Foto: SVT

Sonen till Gävle-imamen prisades för integrationsarbete – sitter nu i förvar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Säkerhetspolisen tagit totalt fyra personer i förvar i väntan på utvisning – två av dem har varit aktiva i Umeå.
En av männen är son till Gävle-imamen. När han bodde i Umeå prisades han för sitt integrationsarbete.

Den andra maj togs en muslimsk ledare, en man i 50-årsåldern, i förvar av Säkerhetspolisen. Han har varit verksam i Umeå i 20 år, detta var vk.se först att rapportera om.

Den andre personen som har varit aktiv i Umeå och tagits i förvar är en 34-årig man. Han är son till den så kallade Gävle-imamen, som flera gånger varit omskriven i medier på grund av sina kopplingar till islamistisk extremism. 

Under drygt tio år, fram till 2014, bodde han i Umeå och arbetade riktat mot ungdomar och integration, bland annat på en gymnasieskola. Han startade även en idrottsförening som prisats flera gånger för sitt integrationsarbete.

”Fick ett lämmeltåg efter sig”

En person som tidigare arbetat med 34-åringen i skolmiljö är inte förvånad över att han nu tagits i förvar. Hen beskriver att mannen snabbt skapade kontakt med elever med invandrarbakgrund. Bland annat så anordnade han bönestunder i skolan och fick med sig elever. 

– Han fick ett lämmeltåg efter sig, säger personen som vid flera tillfällen, utan framgång, påpekade stora problem med 34-åringens beteende för skolans ledning.

Har du någonsin varit med om att personal tar med elever till bön? 

– Aldrig, aldrig, aldrig, oavsett religion. 

Säpo haft koll på mannen länge

Enligt flera källor till SVT Nyheter visade Säpo redan för drygt tio år sedan, intresse för 34-åringen och vad som hände på skolan. Säpo var också i kontakt med personer i mannens närhet.

Säkerhetspolisen har inte kommenterat något av fallen. Men samma dag som mannen i 50-årsåldern från Umeå greps, lade myndigheten ut en text på sin hemsida där de beskriver hur de under våren arbetat med åtgärder för minskad tillväxt i extremistmiljöer.  

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att trots att två av fyra som tagits i förvar varit aktiva i Umeå så har staden inte utgjort någon större rekryteringsbas än någon annan svensk stad. 

– Säpo har en lista på drygt 2 000 personer i Sverige som har den här idéologiska inriktningen, men det betyder inte att de kommer att göra någonting. Det är inget Umebor behöver oroa sig över, säger Magnus Ranstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet