Gävlemoskéns imam, Abu Raad, försvaras av Alparslan Tügel. Foto: SVT Agenda

Gävleimamens advokat om sekretessen: Det är problematiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har flera imamer och muslimska religiösa ledare i Sverige frihetsberövats. Men uppgifterna om vad Säkerhetspolisen grundat frihetsberövningarna på har varit knapphändiga. Det är problematiskt, menar Gävle-imamen Abo Raads försvarsadvokat Alparslan Tügel.
– Han har inte möjlighet att berätta hur han ser på det här, säger han.

Den 26 april 2019 togs imamen i Gävles moské i förvar, och han har befunnit sig hos Migrationsverket sedan dess.

– Han bestrider att han utgör ett hot mot rikets säkerhet och tillbakavisar de påståendena som säkerhetspolisen har lagt till godo för sin ansökan, säger försvarsadvokaten Alparslan Tügel.

Säpo har inte gett något svar rörande omhändertagandet, utöver ett mejlsvar där de skriver att de under våren”riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering. En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

Tung sekretess

Inte heller Aplarslan Tügel kan säga något om vad det är för ”påståenden” som Säpo gör.

– Anledningen till det är att jag fått ta del av dem, under den förutsättningen att inte jag sprider dem vidare, säger han och fortsätter:

– Det är naturligtvis problematiskt eftersom han inte har möjlighet att gå ut och berätta om sin version eller hur han ser på det här, och vad han tycker är fel.

Hör Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om lagen om särskild utlänningskontroll i Agenda 21.15 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet