Foto: SVT

Anne Ramberg om den omdiskuterade lagen: ”Inte oproblematisk”

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om särskild utlänningskontroll har varit i ropet i samband med att flera imamer och muslimska ledare frihetsberövats.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tycker att den medför en del problematik kring rättssäkerheten.

– Det är en lagstiftning med brister både vad gäller effektivitet och rättssäkerhet, säger hon i Agenda.

Säkerhetspolisen kan enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) ta en person i förvar vid fall då de anser att personen är ett hot mot landets säkerhet. Det gäller endast personer som inte är svenska medborgare. Det behöver inte heller finnas någon brottsmisstanke mot personen.

– Det måste ju vara så att Säpo ska kunna vidta åtgärder mot personer som utgör ett hot mot landet. Men i det här fallet är det ju nästan så att det finns en avsaknad av rättssäkerhet, säger Anne Ramberg.

Sex muslimska ledare utvisas

Finns risker

Anne Ramberg säger att det saknas insyn i processen, och varnar för vad det kan leda till.

– Man måste komma ihåg att det handlar om tilltron till hela systemet. Risken är att det uppfattas som att det blir föremål för någon typ av godtycke och åsiktsregistrering, säger hon.

Lagen ses över

En process om att se över lagen pågår, vilket Ramberg tycker är bra. Men hon lyfter att det måste göras på rätt sätt.

– Det är bra att man gör ren översyn, men man kan ju inte bara vara inriktad på effektiviteten utan även rättssäkerheten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet