Några av emojierna som fått ny betydelse i den politiska diskussionen på nätet. Foto: Montage SVT

Så används emojierna i den politiska debatten

Uppdaterad
Publicerad

Grodan, den knutna näven, gemet. Emojier är en del av vår vardag och tar nu en allt större plats i den politiska debatten på nätet. SVT Nyheter hjälper dig tyda vad de färgglada symbolerna egentligen betyder.

Ett hjärta till någon vi gillar, en eldflamma till någon som är het eller en springande gubbe för att visa att vi är sena. Vi är många som använder de över 2 500 emojier som finns i dag för att förtydliga vår skriftliga kommunikation.

I den offentliga politiska diskussionen på nätet har symbolerna också kommit till användning för att signalera allt från politisk hemvist till att uttrycka ett argument. Men även om en groda ibland bara är en groda, kan den i politiska diskussioner stå för något helt annat.

– Det man ska tänka på med emojier på nätet är att det är en kommunikation som sker öppet inför publik och det är mot den bakgrunden vi måste förstå användandet av dem, säger journalisten Per Grankvist, som skrivit böcker om teknik och sociala medier och hur dessa påverkar hur vi kommunicerar.

”Slipper formulera sina åsikter”

Snöflingan, den spända bicepsen och smileyn som skrattar så att den gråter används alla i politiska debatter, antingen för att stötta eller håna. Per Grankvist ser användningen av emojier som ett slappt sätt att argumentera politiskt.

– Många använder emojier för att slippa formulera sina åsikter. De finns där när du inte orkar formulera dig men ändå vill säga något och vill visa dig engagerad.

”Artikulera med ord”

Han tycker att de politiska diskussionerna borde vara mer skriftliga.

– Artikulera istället med korta ord. Att använda emojier är lite för autogenererat, säger han.

Här är några av de emojier som används i den politiska debatten på nätet i dag:

Grodan – Kommer ursprungligen från högerextrema alt-rightrörelsen i USA. I Sverige har Grodan Boll och Skurt använts som en inhemsk version av grod-emojin.

Krokodilen – Uppstod som en symbol mot grod-emojin och för antifascism. Krokodilen skildras som djuret som äter grodan.

Grön vattenpistol – Används av människor som ogillar vänstersympatisörer. Vattensprutet ska få dessa att ”nyktra till”.

Gemet – Används som ett substitut för säkerhetsnål, som saknas bland emojiuppsättningen. Gemet är en symbol för att man stöttar människor som har utsatts för hatbrott och trakasserier. 

Snöflingan – Nedsättande symbol som används för människor som står till vänster som anses vara sköra och inte kunde hantera den hårda sanningen.

Knuten näve – Används för att signalera kamp mot makten och arbetarkamp.

Mjölkglaset – Har blivit en symbol bland högerextrema som menar att förekomsten av laktosintolerans hos andra än européer är ett tecken på européers biologiska överlägsenhet över andra folkslag.

Gråt-skratt-ansiktet – Används för att håna och avfärda humanistiska argument som anses vara naiva.

Spänd biceps – En symbol för feministisk kamp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.