Förskolan Hagen. Foto: TT/SVT

Här är förskolan som förbjuder glass

Uppdaterad
Publicerad

Förstör vi våra barn med för mycket socker? Frågan debatteras just nu flitigt. På förskolan Hagen i Stockholm har man valt att begränsa sockret.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att max tio procent av ens energiintag kommer från tillsatt socker. Men en studie som publicerades i maj visar att svenska barn mellan två och nio år i genomsnitt får 22 procent av sin energi från socker.

– Det är ett högt intag och 34 procent av de 1.200 ungdomarna som ingick i studien fick mer än 30 procent av sitt energiintag från socker, säger Christel Larsson, professor i kostvetenskap.

Stora risker med socker

Ett högt sockerintag kan leda till bland annat näringsbrist, karies och eller fetma.

– Barn som har osunda vanor tenderar att fortsätta med dem även senare i livet, säger Christel Larsson.

För en dryg vecka sedan uppmanade Expressenkrönikören Frida Boisen föräldrar att sluta sockerknarka sina barn med pasta och ketchup. Krönikan delades mer än 21.000 gånger och sockerdebatten lyftes återigen, den här gången med barn i fokus.

Nolltolerans mot firande med sötsaker

På förskolan Hagen i Stockholm har man sockersanerat och där är det inte ens tillåtet att äta glass.

– Vi vill vara en frisk förskola och vi vill vara en del av barnens uppväxt med en frisk profil, säger förskolans verksamhetschef Kerstin Emriksson Wallin.

– Jag tycker att det är bra att förskolan har en nolltolerans, sedan vad man gör vid sidan av är var och ens ensak, säger Roland Jarlbäck, förälder till ett av förskolans barn.

”Socker förgyller”

Men åsikterna går isär. Föräldern Anna Lilliehöök anser att nolltoleransen på hennes dotters förskola har gått för långt.

– Vi har haft ett knytkalas som gått under namnet kakfesten, men inte ens dit har man fått ta med sig socker. Och man har fått en lista på vad man får skicka med barnen till utflykter och när man skriver att man bara får ha med en deciliter juice, tycker jag att det är överdrivet.

Christel Larsson tycker inte att ett totalt sockerförbud på förskolor är nödvändigt.

– Det är bra att barnen inte får i sig för mycket socker, men ett totalförbud tycker inte jag behövs. Äppelmos till gröten eller sylt till pannkakor förgyller tillvaron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer