Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är fredagens hållpunkter i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 131 dagar av ovisshet, förvirring och frustration kan Sverige i dag få en ny regering. Allting pekar på att det blir så, men än är statsministeromröstningen inte avklarad. Här är det du behöver ha koll på i dag.

Egentligen är det en enda stor punkt som dagen baseras på: Statsministeromröstningen. Den sker tidigast 9:00.

Om allt går som Stefan Löfven (S) har tänkt kommer Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet att släppa fram en regering som består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det är historiskt att det har dragit ut på tiden så länge efter ett val. Det har aldrig tidigare varit en sådan turbulens och dramatik inför en statsministeromröstning, så det är nog många som tycker att det är skönt att det snart är över, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

”Bara början”

Men även om statsministeromröstningen snart är avklarad, är dramatiken inom politiken långt ifrån över, menar han.

– Detta är bara början. Annie Lööf har ju sagt att Centerpartiet kommer att vara nageln i ögat på regeringen. Det kommer att vara en dragkamp mellan hur man ska tolka det som nu sker, partierna kommer ha olika beskrivningar av verkligheten.

Fortsatt turbulent

Det friktionsfyllda klimatet, som Pontus Mattsson kallar det för, ser alltså ut att fortsätta.

– Det kommer inte att vara en regering som i lugn och ro kan fatta beslut och driva igenom sin politik i riksdagen. Det kommer att råda motsättningar från Centerpartiet och Liberalerna, som kommer ha andra intressen av hur de beskriver saker, redan från start. Samtidigt kommer de inte vilja beskriva läget som alltför hemskt eftersom det då blir en bekräftelse på det som Moderaterna och Kristdemokraterna hävdar: Nämligen att de har låtit sig luras.

Bifalls förslaget ska statsministern så snart som möjligt anmäla de övriga statsråden till riksdagen. Sedan sker en skifteskonselj.

Om förslaget däremot inte tolereras av riksdagen kommer det fjärde – och sista – statsministerförslaget att läggas fram veckan efter.

SVT Nyheter sänder direkt på svt.se, i appen, SVT Play och i Forum SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer