”Att bara varannan S-väljare tror att regeringen håller till nästa val måste vara en jobbig siffra”, säger Torbjörn Sjöström, Novus vd. På bilden Annie Lööf (C), Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L) under veckans presskonferenser i riksdagen. Foto: Jessica Gow/Anders Wiklund/TT

Nästan varannan svensk tror att den nya regeringen kommer vara dålig för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan svensk tror att den nya regeringen – S och MP i budgetsamarbete med C och L – kommer att vara dålig för Sverige. Och nästan lika många räknar med att den inte ens håller fram till nästa val.

Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Stefan Löfven är vald till Sveriges statsminister, efter överenskommelse med C, L och MP.

Men trots att det gick fyra månader innan  det avgjordes tycker nästan varannan väljare att överenskommelsen mellan de fyra partierna är dålig. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

Varannan svensk tycker att överenskommelsen är dålig

Novus har genomfört totalt 1 229 intervjuer och har fokuserat extra på Vänsterpartiets väljare som består av 248 personer i underlaget.

På frågan ”Nu ser det ut att bli en S/MP-regering genom en politisk uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet som släpps fram av Vänsterpartiet. Tycker du att det är bra eller dåligt?” svarar 39 procent att det är bra medan 47 procent tycker att det är dåligt. 14 procent har svarat vet ej.

Mest positiva är de som sympatiserar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, medan de som sympatiserar med Sverigedemokraterna och Moderaterna är mest kritiska. Resultatet dras också ned av att i princip alla som uppger att de sympatiserar med SD är emot en S/MP-regering.

”Vänstern är uppenbart splittrad”

De som sympatiserar med Centerpartiet och Liberalerna har i hög utsträckning svarat att de är positiva till överenskommelsen, underlaget är dock för litet för att dra för stora slutsatser.

– Helhetsbilden visar att de som sympatiserar med partier som ingår i överenskommelsen tror att det här är bra för Sverige. Samtidigt är vänstern uppenbart splittrad. Man ser att de föredrar en S-regering jämfört med alternativet oavsett om det är M/KD-regering eller ett extra val, säger Novus vd Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Ett smolk i glädjebägaren är antagligen att de blir tvungna att göra politiska eftergifter som de aldrig ens skulle kunna drömma om, som en förutsättning för det här.

”En jobbig siffra”

En majoritet, 44 procent jämfört med 31 procent, tror inte heller att den nya regeringen kommer att hålla fram till nästa ordinarie val som sker år 2022. Bara 49 procent av S-väljarna svarar att de tror att regeringen kommer hålla.

– Här är det mest intressanta att inte ens regeringspartierna och samarbetspartierna tror att det kommer hålla. Att bara varannan S-väljare tror att regeringen håller till nästa val måste vara en jobbig siffra, säger Torbjörn Sjöström.

Så här gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av Novus under onsdagen den 16 januari. Underlaget består av totalt 1 229 personer som ingår i opinionsinstitutets slumpmässigt rekryterade webbpanel.

Här är frågorna som ställdes – och svaren.

Nu ser det ut att bli en S/MP-regering genom en politisk uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet som släpps fram av Vänsterpartiet. Tycker du att det är bra eller dåligt?

Bra: 39 procent

Dåligt: 47 procent

Vet ej: 14 procent

Tror du att den här regeringen kommer att hålla fram till nästa ordinarie val (år 2022)?

Ja: 31 procent

Nej: 44 procent

Vet ej: 25 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet