Ulf Kristersson: ”C och L är lurade” Foto: Jessica Gow, TT

Ulf Kristersson: ”Ett oerhört besked, en absurd regeringsbildning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får en vänsterregering och Centern och Liberalerna är lurade. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efter beskedet om att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Centern och Liberalerna verkar bli stödpartier och klausulen om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande är tillintetgjord, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Enligt Kristersson har C och L gett Vänsterpartiet vetorätt över regeringens politik.

Regeringsbildningen

En märkbart irriterad Ulf Kristersson konstaterade att Stefan Löfven nu har garanterat Jonas Sjöstedt inflytande.

– Det är ett oerhört besked. Centern och Liberalerna är lurade in i en överenskommelse. Det här är en absurd regeringsbildning, säger Kristersson.

Ska avsätta Löfven så fort chansen kommer

Ulf Kristersson säger också att man kommer att ta första chans att avsätta Stefan Löfven, även om det innebär att man gör gemensam sak med Vänsterpartiet.

Tidigare på förmiddagen lovade just vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt att rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om den kommande regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten – punkter som finns med i den överenskommelse som slutits mellan S/MP, C och L.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet