Jan Björklund (L): Överenskommelsen ligger fast trots Sjöstedts hot Foto: Jessica Gow, TT

Jan Björklund: ”Nu måste partierna samla sig för att ta ansvar för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna står fast vid sin tidigare ståndpunkt och kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister på fredag. – Vi hade önskat en borgerlig valseger, men det här är den mest stabila lösningen just nu, säger partiledare Jan Björklund på en presskonferens.

Jan Björklund säger att han förstår den besvikelse och bitterhet som finns inom M och KD, men säger samtidigt att han på längre sikt vill hitta tillbaka till ett borgerligt samarbete.

– Vi betraktar inte det borgerliga samarbetet som avslutat. Det avgörs dock av hur KD och M agerar gentemot SD, om man ansluter sig till det konservativa SD önskar, eller inte.

Regeringsbildningen

Jan Björklund påpekar också att det går att förhandla med andra partier om sådant som inte finns med i överenskommelsen.

– Här är vi redo att samarbeta med andra partier och bygga andra majoriteter i riksdagen, säger Jan Björklund och nämner bland annat rätts-, energi- och försvarspolitiken som exempel.

”Har inte blivit lurad”

L-ledaren verkade inte heller särskilt orolig för att Vänsterpartiet ska göra allvar av sitt löfte att försöka avsätta Stefan Löfven om den kommande regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten – punkter som finns med i den överenskommelse som slutits mellan S/MP, C och L.

Delarna i överenskommelsen om marknadshyror och arbetsrätten ska genomföras, framhåller Björklund.

Han är också tveksam inför möjligheten att M och KD skulle fälla regeringen på frågor som marknadshyror och arbetsrätten.

– Det skulle ju vara märkvärdigt om man fäller en regering på politik som skulle stärka svensk ekonomi, jag tolkar in det i besvikelsen just nu. Det är ju politik som ligger till höger om Alliansregeringen, säger Björklund.

Kritik från både höger och vänster

Jan Björklund avfärdar också påståendet om att han blivit lurad.

– Nej, mellan all retorik sade Sjöstedt att överenskommelsen ligger fast och att han trycker gult. Jag hörde vad han sade. Vi får oerhörd kritik från både vänster och höger, det får vi leva med ett tag, men överenskommelsen ligger fast. Det finns ingen överenskommelse med Jonas Sjöstedt, säger Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet