Ebba Busch Thor håller presskonferens efter sitt möte med talmannen. Foto: Jessica Gow, TT

Ebba Busch Thor: ”En ohelig allians”

Uppdaterad
Publicerad

Antingen har C och L blivit grundlurade, eller så har man lurat sina egna väljare. Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor efter att det står klart att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

– En ohelig allians. I praktiken har Stefan Löfven varit mäklare i en fempartsuppgörelse. Alla utfästelser om att V inte skulle få inflytande har visat sig vara falska, säger Ebba Busch Thor.

– Den här nya oheliga alliansen, femgänget, de har ingen idé om vart vi ska, ingen riktning eller plan för att möta framtiden. De har redan en bruten överenskommelse. Risken är stor att vårt land tappar fotfästet, säger Busch Thor.

Regeringsbildningen

”Beredd att avsätta Löfven”

Precis som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger Ebba Busch Thor sig vara beredd att tillsammans med Vänsterpartiet fälla en Löfven-regering, även om det skulle ske på frågor som marknadshyror och förändrad arbetsrätt.

– Jag är beredd att avsätta den här regeringen. Exakt under vilka omständigheter får vi återkomma till, säger hon.

Tidigare på förmiddagen lovade just vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt att rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om den kommande regeringen lägger fram förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten – punkter som finns med i den överenskommelse som slutits mellan S/MP, C och L.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet