Foto: TT

Efter IT-skandalen: Här är Löfvens alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har ett antal alternativ för att bemöta de misstroendeförklaringar som Alliansen och SD nu riktat mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, kommenterar de fyra mest sannolika utfallen.

Alternativ 1: Utlysa extra val

– Det är ingen bra idé. Det tar tre månader att utlysa extra val, sedan ett par månader till att utnämna en ny regering. Därefter återstår ett halvår till ordinarie val. Förra gången extra val var på tapeten 2014 klagade partierna på att deras partiarbetare inte orkade med arbetet – vad säger att de skulle orka nu? Väljarna skulle också bli less på att rösta två gånger på ett år. Det är en dålig och omdömeslös idé som skulle spä på misstron mot politiken, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Ministrarna samlas på Rosenbad

Alternativ 2: Avgå utan extra val

– Det är ingen intressant fråga. Det kan öppna för en ny typ av regering, men kommer inte göra det eftersom borgerligheten har låst fast sin position för att de fyra allianspartierna ska hålla ihop. De har provocerat regeringen genom att höja temperaturen med sina misstroendeförklaringar – att tro att man kan hitta en blocköverskridande lösning är fiktion. Antingen får man en borgerlig regering, eller så sitter S kvar som expeditionsministär. Det kan alltså bli en administrativ regering – en expeditionsministär – som sitter kvar. De kan fatta alla beslut utom att utlysa extra val. Belgien styrdes av en expeditionsministär i över ett år utan att någon märkte någon skillnad, säger Torbjörn Larsson.

LÄS MER: SVT:s Mats Knutson: ”Ministrarna kan redan nu börja städa ur sina arbetsrum i regeringskansliet”

Alternativ 3: Avsätta infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S)

– Irritationen kommer att kvarstå. Det blir en återgång till 2014 – alla skäller på varandra. Rent konkret skulle det dock vara den enklaste lösningen för regeringssidan. Då kan de utse nya ministrar, Löfven kan försöka ombilda regeringen på olika sätt samtidigt som han gör det. Kanske nya ansikten skulle vara behjälpliga. Detta alternativ skulle förmodligen leda till minst turbulens efteråt, säger Torbjörn Larsson.

LÄS MER: Källa till SVT: Möjligt att regeringen avgår i dag

Alternativ 4: Avsätta enbart Anna Johansson

– De borgerliga har inte lämnat den öppningen – de har riktat misstroendeförklaringen mot alla tre. Det hjälper inte att bara avsätta henne, säger Torbjörn Larsson.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-skandal: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet