Bildspel. Här ser du politikernas rekvisita-kupper. Foto: SVT

Rekvisita-kupperna vi minns

Uppdaterad
Publicerad

I går rekvisita-kuppade Annie Lööf (C) Stefan Löfven (S), något som lär gå till historien. Men det finns fler minnesvärda politiska rekvisita-kupper.

TV4:s partiledardebatt i går slutade i ett snaskigt bråk mellan S-ledaren Stefan Löfven (S) och C-ledaren Annie Lööf (C). Lööf försökte räcka över papper på en energianalys till Löfven, vilka han vägrade ta emot och viftade bort. Då ilsknade Lööf till: ”Han gav mig en knuff” och ”jag trodde att jag skulle få ett jiu-jitsu-grepp”, sa hon.

Att använda rekvisita, som till exempel papper med statistik, en kolbit, en tårta eller kläder för att styrka sina argument eller förvåna i debatter har blivit allt vanligare.

– Det blir oftast tydligare, mer effektfullt och konkret när man använder sig av den här typen av symbolik, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Hur kommer det sig att det oftast är Lööf och Romson som använder sig av rekvisita i debatter?

– Lööf tillhör den yngre generationen och är därför inte fast i debattnormer. Romson har en teaterbakgrund och tillhör ett parti som tar ut svängarna mer. S och M är något mer konservativa, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Vad blir nästa rekvisita-steg?

– Haha, politikerna kanske tar med sig en visselpipa. Men jag tror inte vi kommer att se någon vidare utveckling av rekvisita-kupperna, eftersom ordets makt faktiskt är det viktigaste i debatter och har varit sedan Aristoteles tid.

Här är andra rekvisita-kupper:

1. Fridolins färgglada tårta

Den 15 oktober 2013 dök MP-språkröret Gustav Fridolin upp i talarstolen under en partiledardebatt i riksdagen med en prinsesstårta i handen. Tårtan hade olika färgfält som var tänkta att symbolisera hur regeringen spenderar pengarna.

2. Lööfs byggkloss

Inför EU-valet, den 23 maj i år, debatterade partiledarna i SVT. C-ledaren Annie Lööf använde byggklossar för att försöka göra sin statistik tydligare.

3. Romsons miniskylt

Den 31 augusti i år debatterade C-ledaren Annie Lööf och MP-språkröret Åsa Romson miljön i Agenda. Romson hade med sin en liten skylt som syntes sex sekunder i bild. Chansen till läsning var ungefär lika med noll.

4. Romsons kolbit

Den 8 augusti i år debatterade Annie Lööf och Åsa Romson. Den här gången var det Romson som hade med sig rekvisita, en kolbit. Plötsligt dök den bara upp på bordet från ingenstans. Och sedan försvann den fort igen.

5. Lövins kolbit

Även EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) verkar ha en förkärlek för kolbitar. I en debatt i SVT den 23 maj i år tog hon med sig en kolbit. Kanske var det samma kolbit som Romson haft i sin hand. Även MP-språkröret Fridolin har tidigare haft en i sin hand. Kolbiten har blivit så populär att den fått ett eget Twitterkonto.

6. Reinfeldts lista

Den första september under Aftonbladets partiledardebatt genomförde M-ledaren Fredrik Reinfeldt en kupp när han helt plötsligt drog upp en jättelång lista på förslag för att skapa jobb. ”Var är din lista Löfven?”, undrade Reinfeldt.

7. Romsons meteorolog

Även människor kan användas som rekvisita. 2012 nyttjade Åsa Romson den före detta SVT-meteorologen Pär Holmberg som rekvisita när hon talade i Almedalen. Dessutom lämnade hon kvar sina glasögon på scen, som en uppmaning till Fredrik Reinfeldt att inte glömma bort barnen som inte får glasögon för att deras föräldrar inte har råd.

8. Romsons gröna tröja

Under årets upplaga av Almedalen var hon igång igen. Då höll hon upp en tröja som hon låtsades var Fredrik Reinfeldts avlagda. Romson lämnade tröjan på scen till Reinfeldt, men sedan dess har den inte synts på varken Reinfeldt eller någon annan.

I bildspelet ovan hittar du alla bilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.