S-ledaren Stefan Löfven anklagades för att ha knuffat Annie Lööf (C) under gårdagens partiledardebatt. Foto: Skärmdump TV4

Partiledardebatt slutade med bråk

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten i TV4 slutade i ett bråk om kärnkraften. Alliansen anklagar nu S-ledaren Stefan Löfven för att inte uppföra sig statsmannamässigt.

I debattens slutskede ville alliansledarna ha besked om vad en rödgrön regering tänker göra med kärnkraften. Löfven upprepade att det behövs en blocköverskridande överenskommelse och en analys av framtidens energibehov.

Centerledaren Annie Lööf var förberedd på det. Hon plockade fram en energianalys av Energimyndigheten och gick fram till Löfven för att lämna över den.

Det fick S-ledaren att protestera och hålla upp handen avvärjande.

– Det är bara käbbel. Du kan behålla den där, sade Löfven.

Blev en snackis

Statsminister Fredrik Reinfeldt tyckte att Löfven var ”löjlig”. Han pekade på att Löfven sagt sig vilja samarbeta över blockgränsen, men nu inte ens ville ta emot ett papper av Lööf.

Löfven ansåg å sin sida att alliansledarna var ”oseriösa”. Händelsen orsakade snack bland partiledarna efter sändningen.

Lööf tycker att Löfven bar sig märkligt åt när hon försökte ge honom rapporten.

– Då vägrade han att ta emot den och gav mig en knuff. Jag tror att man ser här att Stefan Löfven inte är statsmannnamässig när han inte ens kan ta emot en rapport som han efterfrågat under lång tid, säger Centerledaren.

”Inte så farligt”

Lööf gjorde också en mer skämtsam kommentar och anspelade på Löfvens gamla kampsportkunskaper.

– Jag trodde att jag skulle få ett jiujitsu-grepp där, säger hon.

Även Reinfeldt var kritisk mot S-ledarens uppträdande:

– Jag tror att vi i kväll såg hur socialdemokratins maktmän beter sig.

Så här säger Stefan Löfven om incidenten:

– Det var inte så farligt. Jag tyckte att det var lite ungdomsförbundsfasoner. Jag har läst den där rapporten. Det är ju inte i det det sitter utan i den politiska mognaden att faktiskt kunna diskutera Sveriges långsiktiga energibehov, säger han.

Kan ses som olämplig

Statsvetaren Jenny Madestam menar att händelsen kan slå mot hur väljarna uppfattare Löfven:

– Konsekvensen kan bli att Stefan Löfven som statsminister kan i frågasättas och hans statsmannamässighet. Och i efterspelet i sociala medier är det också det som antyds. Att Stefan Löfvén är inte lika lämplig som statsminister som Fredik Reinfeldt i och med ett sådant här agerande.

Vad skulle Stefan Löfvén ha gjort ?

– Han borde ha tagit emot den och sagt något i stil med ”tack men jag har redan läst den” Och på så vis undvikit det här efterspelet så här nära valet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill stänga två kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod. Det vill inte Löfven, som dock står fast vid partiets kongressbeslut om att kärnkraften ska avvecklas. Alliansen har däremot öppnat för att gamla reaktorer ska kunna ersättas med nya.

– En röst på er är en röst på mer kärnkraft och avfall under hundratusen år i Sverige, sade Romson till Alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.