Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen förra sommaren petades Anders Ygeman som minister, men det tycks inte ha påverkat hans popularitet. Foto: Johan Nilsson/TT

Här är politikerna som lyckats vinna väljarnas kryss

Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman (S) och Magdalena Andersson (S) fick över 10 000 kryss var i riksdagsvalet. Det placerar dem i topp på listan över politiker med flest personkryss som har klarat spärren för att ta sig in i riksdagen – partiledarna borträknade.
Här är hela listan.

SVT Nyheter har tagit fram data från Valmyndigheten över vilka riksdagskandidater, bortsett från partiledarna, som klarat spärren för inval på personröster.

För att väljas in måste man få fem procent av partiets röster i valkretsen, vilket innebär att det är svårare att ta sig över spärren i en stor valkrets.

Hanif Bali är till exempel den moderate politiker som näst efter partiledaren Ulf Kristersson fått flest personröster, men eftersom han inte tog sig över femprocentspärren i sin valkrets Stockholms län kvalar han inte in på den här topplistan.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, toppar listan med 10 254 röster. På plats nummer två med 10 205 röster hamnar finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är politiker som har profilerat sig starkt under mandatperioden. Både Ygeman, finansministern och försvarsministern är politiker som väljarna ser och hör mycket av, säger SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

”Stärker din position”

Det har spekulerats om att Ygeman eller Andersson kan ta över partiledarposten efter Stefan Löfven (S).

– Får du många personkryss stärker du din position som politiker, du kan hänvisa till att det är många människor som kryssat dig. Jag vet inte hur långtgående slutsatser man kan dra av det här men det är klart att det inte är någon nackdel för dem. Sen vet vi inte om det verkligen blir de som tar över efter Stefan Löfven, men många har lyft de här två namnen.

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen förra sommaren petades Anders Ygeman som minister, men det tycks inte ha påverkat hans popularitet.

– Det är inte säkert att socialdemokratiska väljare uppfattade det som att det var rätt av honom att avgå. De kan tycka att det var ett politiskt spel snarare än att han hade begått så stora fel, menar Mats Knutson.

Adaktusson sticker ut på listan

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson lyckades kryssa sig in i riksdagen för Kristdemokraterna. Han hamnar på plats nummer tre på topplistan. Hans namn har funnits med i flera valkretsar och i sex av dem har han klarat spärren på fem procent.

– Det är intressant att någon som Adaktusson kommer så högt upp. Han är visserligen känd som person, men har inte haft en så framträdande roll i den inrikespolitiska debatten, det beror nog mycket på hans samlade kändisskap.

Utöver Lars Adaktusson är det bara socialdemokrater på topp tio-listan, vilket ju också var det parti som fick flest röster i valet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick 5 511 personröster, tätt följt av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) med 5 458 röster.

För de flesta av politikerna på listan spelar dock personrösterna mindre roll eftersom de kommer in i riksdagen ändå då partierna redan rangordnat dem högt.

Partierna har stor makt över vilka som blir invalda i riksdagen eftersom de rangordnar kandidaterna på valsedlarna, men sedan 1998 finns det möjlighet för väljarna att kryssa en kandidat – och på så sätt vara med och påverka.

Om kandidaten är kryssad på minst 5 procent av partiets valsedlar flyttas politikern högst upp på listan och har därmed större chans att bli inröstad.

Det är dock ganska få svenskar som nyttjar rätten att personrösta. I år röstade bara 24 procent av väljarna på en enskild kandidat.

1. Anders Ygeman (S) 10 354

2. Magdalena Andersson (S) 10 205

3. Lars Adaktusson (KD) 7 065

4. Peter Hultqvist (S) 5 511

5. Sven-Erik Bucht (S) 5 458

6. Lena Rådström Baastad (S) 4 795

7. Anna Johansson (S) 4 646

8. Tomas Eneroth (S) 3 860

9. Morgan Johansson (S) 3 616

10. Lena Hallengren (S) 3 584

11. Lars Hjälmared (M) 3 571

12. Jamal El-Haj (S) 3 360

13. Adnan Dibrani (S) 3 313

14. Alice Bah Kuhnke (MP) 3 305

15. Lars Mejern Larsson (S) 3 242

16. Andreas Norlén (M) 3 154

17. Mats Green (M) 3 148

18. Niklas Karlsson (S) 3 131

19. Kalle Olsson (S) 2 941

20. Maj Karlsson (V) 2 929

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet