Ebba Busch Thor (KD), Eskil Erlandsson (C) och Alice Bah Kuhnke (MP) tar plats i den nyvalda riksdagen. Foto: TT arkiv

Här är några av riksdagens nya ledamöter

Publicerad

Några nya ansikten, några tidigare kända – men inte några kändisar.
Så kan resultatet av personvalet till riksdagen summeras när valresultatet till riksdagen fastställts.

Flera profilerade kandidater som velat kryssa sig in lyckades inte. Bland dem märks M-kandidaterna Richard Herrey och Ann Heberlein. Inte heller Liberalernas förstagångskandidat, polisen och förre Robinsonvinnaren Martin Melin, föll väljarna på läppen.

En av de personer som är känd sedan tidigare för väljarna och som lyckades kryssa sig till en plats i riksdagen är centerveteranen och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Han slår sig den kommande mandatperioden ner på partiets enda riksdagsstol för Kronobergs län.

Partiledare och ministrar

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, klimatminister Karolina Skog och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke får även de riksdagsplatser, vilket de inte har haft hittills.

Det tidigare språkröret och nuvarande bostadsministern Peter Eriksson (MP) blir dock utan plats.

KD-ledaren Ebba Busch Thor får den riksdagsplats som hon saknat sedan hon blev vald till partiledare. Eftersom hon inte har haft en riksdagsplats har hon inte kunna delta i partiledardebatterna i riksdagen, vilket hon nu alltså kan.

Även Kristdemokraternas EU-parlamentariker, det tidigare tv-ankaret Lars Adaktusson, är också en av de tidigare kända som kryssats av tillräckligt många och fått en plats i riksdagen. Han tar KD:s enda plats för Dalarnas län med sina 1 158 personröster.

Omstridd MP-kandidat

Leila Ali Elmi såg tidigare i veckan ut att bli valets personkryssraket och när valresultatet till riksdagen nu är fastställt visar det sig att det stämde. Hon tar plats i riksdagen på den ena av Miljöpartiets två riksdagsplatser från Göteborgs kommun med hjälp av sina 1 467 personröster. Ett stort hopp upp från den 21:a plats hon hade på valsedeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet