Veckan har varit kantad av olika utspel från blocken. Foto: Pontus Lundahl/TT, Björn Larsson Rosvall/TT

Här är alla inviter – och dissar – från partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Det jämna valresultatet var som upplagt för en vem-tar-vem-lek och redan på valnatten började partiledarna positionera sig.
Här är alla inviter – och dissar – från partiledarna första veckan efter valet.

Åkesson sträckte ut handen till M

Sent på söndagskvällen stod det klart att valresultatet skulle bli en rysare. Samtliga partier utropade sig själva till vinnare, men partiledarnas tal innehöll också utsträckta händer. 

Jimmie Åkesson (SD) var först med att tala på valnatten och gjorde det med en tydlig invit till moderatledaren Ulf Kristersson.

– Nu är det verkligen upp till bevis Ulf Kristersson, hur tänker du byta regering?

Något svar kom inte från Kristersson. Allianspartierna svarade i stället med att kräva statsminister Stefan Löfvens avgång medan Löfven meddelade att han inte tänker avgå – i stället förklarade han blockpolitikens död.

– Det finns ingen sida som har fått egen majoritet och då är det tydligt att det är blocköverskridande samarbete som krävs, sade han på valvakan.

Hemligt vem som kontaktade vem

Knappt hade baksmällan lagt sig innan Socialdemokraterna kallade till presskonferens. Beskedet från Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen, var tydligt: Socialdemokraterna vill bilda en blocköverskridande regering – men statsministerposten ska tillfalla det största partiet.

Ygeman sade också att man kommer att ta kontakt med andra partier, men vilka ville han inte svara på.

Ygeman ville dricka kaffe med C och L

Under tisdagen sms:ade Anders Ygeman (S) gruppledarna för Centerpartiet och Liberalerna och bjöd in till kaffe. Men inviten avvisades. 

– De har haft sms-kontakt, men vi har avstått från alla fysiska möten, sade partiledare Annie Lööf till SVT Nyheter när hon bröt tystnaden efter valnatten.

Liberalernas partiledare Jan Björklund svarade med att klargöra att Alliansen är inriktade på ett Allianssamarbete, men att man kommer att behöva samarbeta med Socialdemokraterna.

Anders Ygeman avslöjade senare att han kommer att ta kontakt med alla partier – utom Sverigedemokraterna.

Alliansen bjöd in Löfven till samtal

På onsdagsmorgonen kom så nästa invit: De fyra partiledarna i Alliansen skrev på DN Debatt att de bjuder in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal då man söker stöd för en Alliansregering grundat i blocköverskridande samarbeten.

Stefan Löfven svarade på inviten under en presskonferens. Att Socialdemokraterna skulle vara ett stödparti åt Alliansen är ”en tanke som kan avskrivas fullständigt”, sade han.

– Det borgerliga blocket blir bara störst i alla lägen om man räknar in Sverigedemokraterna som en samarbetspartner i det blocket, och det har samtliga borgerliga partier avfärdat.

Nu återstår att se vad nästa drag från partiledarna blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet