”Jag kommer att verka med lugn, som statsminister”, säger Löfven inför de jublande partianhängarna på valvakan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Löfven: ”Den här kvällen borde bli blockpolitikens begravning”

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna kräver statsminister Stefan Löfvens (S) avgång. Men Löfven tänker inte avgå – i stället förklarade han blockpolitikens död när han talade på valvakan under valnatten.
– Blockpolitiken fördummar, oavsett valutgång borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, säger han.

Statsminister Stefan Löfven betonade att valresultatet är jämnt och att det nu kräver diskussioner över blockgränsen.

– Vi har två veckor kvar till riksdagens öppnande. Jag kommer att verka med lugn, som statsminister, säger Löfven inför de jublande partianhängarna på valvakan.

”Inget parti kan leda Sverige ensamt”

Han säger att han planerar att sitta kvar medan förhandlingarna pågår för att hitta en ny stark regering.

– Det finns ingen sida som har fått egen majoritet och då är det tydligt att det är blocköverskridande samarbete som krävs, säger han.

Samtidigt manade Löfven de egna partimedlemmarna till lugn och att partiet måste hålla ihop. Att partiet oavsett vilken regeringskoalition som skulle styra landet kommer att stå upp för samma värden som tidigare.

– Det är ett ödmjukt erkännande om att inget parti kan leda Sverige ensamt. Den som vill förbättra Sverige måste samla många goda krafter och göra det tillsammans.

Den med flest mandat bildar regering

Om det inte går att hitta ett blocköverskridande samarbete så vill Löfven istället att den regeringskoalition som är störst också bildar regering.

– Men om de borgerliga partierna nu envisas med att försvara den här blockpolitiken då är det det logiska att den partikoalition som har fått flest mandat också utgör regeringsunderlag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer