”Den här regeringen har gjort sitt. Den borde aldrig ha tillträtt, nu ska den avgå”, säger Ulf Kristerson och kräver att statsminister Stefan Löfven avgår efter valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson (M): ”Nu ska Löfven avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Både Ulf Kristersson (M) och Jan Björklund (L) kräver nu att statsminister Stefan Löfven (S) avgår. Men Björklund betonar samtidigt att läget blir komplicerat om det rödgröna blocket blir större än allianspartierna.
– I morgon kommer Annie, Jan, Ebba och jag att samlas för att ge Sverige en ny riktning och en ny regering, sa Ulf Kristersson på valkvällen.

Ulf Kristersson mötte partianhängarna på Moderaternas valvaka vid 23.30-tiden på valnatten. Han kräver nu att den sittande regeringen avgår.

– Nu ska statsminister Stefan Löfven avgå och ge plats för talmannens otroligt viktiga arbete. Det är inte bara min åsikt utan så fungerar den svenska parlamentarismen, säger Ulf Kristersson.

”Vi har hållit ihop”

Kristersson konstaterar att han hade önskat sig ett bättre valresultat för Moderaternas del. Enligt det preliminära valresultatet är de rödgröna partierna ett mandat större än Alliansen. Men Kristersson kallar ändå alliansen för Sveriges ”i särklass största politiska kraft”.

Allianspartierna ska nu, enligt Kristersson, samlas redan på måndag morgon för att enas om hur de gemensamt vill gå framåt efter valresultatet.

– Alliansen har hållit ihop under hela valrörelsen. Och vi kommer nu hålla ihop när vi blickar framåt, säger Ulf Kristersson.

Samlas med S i stora frågor

Samtidigt svarade han inte på Jimmie Åkessons invit om att samtala med Sverigedemokraterna. I stället betonade han att allianspartierna behöver kunna samarbeta med Socialdemokraterna i viktiga frågor.

– Vi tycker olika i många frågor, men det är ändå viktigt för vårt land att Alliansen och Socialdemokraterna ibland kan samlas i stora frågor av riktigt långsiktig betydelse. Det tyckte jag före valet och det tycker jag efter valet. Min bestämda ambition är att nu forma en ny regering som kan samla vårt land och ta ansvar för vårt land i en komplicerad politisk tid, säger Ulf Kristersson.

Björklund: Komplicerat om Rödgröna blir större

Kort efter Kristerssons tal mötte Jan Björklund (L) sina partivänner på Liberalernas valvaka. Även han krävde Stefan Löfvens avgång. Men han betonade samtidigt att läget är komplicerat.

– Vi behöver en alliansregering. Blir Alliansen störst är det enklare, blir det inte så blir det mer komplicerat, säger Jan Björklund.

Han fortsätter:

– Jag vill ha en alliansregering, men det kommer inte ske i samarbete med Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet