Samtliga 6 325 valdistrikt är kontrollräknade. Foto: Johan Nilsson/TT

Resultatet i riksdagsvalet kontrollräknat – inga större förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga valdistrikt är nu räknade och det slutgiltiga valresultatet visar att det inte är några förändringar i mandatfördelningen, bekräftar Valmyndigheten. Detta innebär att de rödgröna partierna tillsammans har 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Samtliga 6 325 valdistrikt är räknade och det fastställda valresultatet visar att det preliminära valresultatet och mandatfördelningen består, bekräftar Valmyndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

– Mandatfördelningen blev precis som den preliminära, 144 mandat till det rödgröna blocket och 143 till Alliansen och 62 mandat till Sverigedemokraterna, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till TT.

Landsting- och kommunval kvar

Under söndagsmorgonen har Valmyndighetens nämnd sammanträtt för att se till att fördelningen av mandat, ledamöter och ersättare till riksdagen stämmer.

Inom Alliansblocket har M fått 70 mandat, medan C och L har fått 31 respektive 20 mandat. KD fick två mandat mer än L, det vill säga 22 mandat.

Bland de rödgröna partierna, som tillsammans fått mandat mer än Alliansen, är fördelningen 100 mandat till Socialdemokraterna, 28 mandat till V och 16 mandat till MP.

– Nu ska landsting- och kommunval räknas och bli klara. För Valmyndighetens del handlar det nu om att producera protokoll och bevis för riksdagsledamöter och ersättare så att riksdagen kan påbörja arbetet för riksdagens öppnande. Det är väldigt kort om tid för riksdagen till öppnandet för att få allt på plats, säger Anna Nyqvist.

Riksdagen öppnar 25 september

Kontrollräkningen av årets röster har tagit längre tid än beräknat. Det beror bland annat på det höga valdeltagandet – 87,18 procent vilket är 1,38 procentenheter högre än 2014, samt att fler väljare valde att förtidsrösta.

Det som sker härnäst är att riksdagen öppnar den 25 september, dessförinnan ska riksdagsledamöterna ha valt både talman och vice talman.

Här kan du se det slutgiltiga valresultatet och mandatfördelningen.

Valresultatet

Visa

S: 28,26 procent

MP: 4,41 procent

V: 8,0 procent

M: 19,84 procent

KD: 6,32 procent

C: 8,61 procent

L: 5,49 procent

SD: 17,53 procent

Valdeltagande: 87,18 procent (6 535 271)

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet