Intensiva förhandlingar pågår mellan partierna i hopp om att bilda en ny regering. Enligt SVT:s vallokalundersökning (Valu) så var det, i alla fall på valnatten, få som helst hade sett mer av den rådande konstellationen. Foto: SVT Grafik/Henrik Montgomery, TT

Undersökning: Här är väljarnas önskeregering

Publicerad

Kampen om vem som ska styra Sverige är i full gång och pusslandet får politiska bedömare att slita sitt hår. Men vilken regering drömde egentligen väljarna om när de gick till valurnan? Här är vad SVT:s Valu säger om saken.

Intensiva förhandlingar pågår mellan partierna i hopp om att bilda en ny regering. Enligt SVT:s vallokalundersökning (Valu) så var det, i alla fall på valnatten, få som helst hade sett mer av den rådande konstellationen.

Bara två procent av de svarande i Valun har Socialdemokraterna och Miljöpartiet som sin önskeregering. Det kan bero på att regeringen har en stökig mandatperiod bakom sig, där man inte fått igenom allt man velat. Det säger Elisabeth Marmorstein, politikreporter på SVT.

– Båda partierna har också gjort flera besvärliga kompromisser för att hålla ihop det här stundtals stormiga resonemangsäktenskapet och det har förstås väljarna sett.

Påverkar opinionen politikerna?

Bland de närmare 12 000 som svarade i Valun var det mest populära alternativet en regering med alla fyra Allianspartier, med elva procent. På andra plats kommer en regering med endast S, ett alternativ som får nio procent. På tredje plats kommer en regering med endast SD på 7 procent.

I realiteten påverkar inte den folkliga opinionen det pågående regeringsbildandet särskilt mycket, enligt Elisabeth Marmorstein.

– Då är det betydligt viktigare med den interna förankringen, en partiledare behöver ha stöd från sitt parti att agera eller inte agera på ett visst sätt, säger hon.

– I vågskålen finns också vad man har sagt före valet, det vill säga hur besvärligt man tänker sig att det kan bli att svika något man har lovat och vad har det för konsekvenser på sikt om man till slut gör det.

Spelet om regeringen avgör

Som väljare kan det vara lätt att tänka sig att man lägger sin valsedel i urnan och sedan får man ett resultat när rösterna räknats. I själva verket spelar förhandlingarna som följer valet mycket stor roll. Frågan är om väljarna tänker om det.

– Om inte förr så lär de säkert göra det efter det här valet, säger Elisabeth Marmorstein.

Regeringsfrågan fick stort utrymme inför före valet och särskilt under de sista veckorna. Det kan betyda att fler väljare än vanligt hade det med i beräkningen när man röstade, säger hon.

– Men de allra flesta röstar förstås på det parti man tycker har bäst politik och hoppas att det partiet ska lyckas bilda en regering som kan genomföra den.

Topp 10 önskeregeringar i Valun

Visa

Frågan i Valun löd: ”Vilket eller vilka partier skulle Du helst vilja ha med i regeringen efter dagens val?”

Här är de tio mest populära valen, och deras andel i procent.

1. C/L/KD/M: 11

2. S: 9

3. SD: 7

4. V/S/MP: 6

5. M: 5

6. KD/M/SD: 4

7. V/S: 3

8. M/SD: 3

9. C/L/M: 3

10. V/S/MP/FI: 3

OBS: Listan innehåller endast de tio regeringsbildningar som fick störst stöd i Valun, och utgör därför inte sammanlagt 100 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer