Foto: TT

Här är rökning utomhus redan förbjudet

Uppdaterad
Publicerad

Internationellt sett har redan flera länder, däribland Kanada, USA, Polen, Norge och Finland, infört rökförbud i olika allmänna utomhusmiljöer.

I till exempel Singapore, Spanien och de australiska delstaterna Queensland och South Australia gäller rökförbud på lekplatser. Danmark införde rökförbud på tågstationerna i somras.

I Hongkong, Kalifornien och Australien samt utmed stora delar av Medelhavskusten är det förbjudet att röka på badstränderna.

Även i Storbritannien är rökning på tapeten. Där lades det i dag fram ett förslag om att rökning borde förbjudas i alla Londons parker, vilket i så fall skulle bli första gången ett rökförbud införs i utomhusmiljöer. Sedan 2007 är det förbjudet att röka i offentliga miljöer som på puben, restauranger och på klubbar.

Rökförbud i parkerna

I New York är det sedan ett par år tillbaka förbjudet att röka i kommunala parker, på stränder och på många torg – bland annat Times Square. Om man trotsar förbudet får man böter.

Flera andra städer i USA har rökförbud i parkerna, bland annat Chicago, San Francisco, Salt Lake City samt hela Los Angeles county.

Svenska Folkhälsomyndigheten har däremot inte föreslagit ett förbud i parker och stränder, då det är svårt att avgränsa var parken eller stranden börjar och slutar.

Rökförbud på restauranger

I Sverige är skolgårdar och motsvarande områden vid förskolor och fritidshem rökfria utomhusmiljöer sedan 1994.

Inomhus har rökning reglerats flera gånger sedan tobakslagen trädde i kraft 1993. I Sverige skedde det senast 2005 på restauranger och andra serveringsställen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet