SVT har sammanställt vilka vägar det kan vara idé att undvika i sommartrafiken. Foto: TT

Guide: Här är vägarna att undvika i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är den tid då Trafikverket passar på att genomföra flera av de stora vägarbetena i Sverige. I guiden nedan listar SVT samtliga stora vägbyggen som påverkar bil- och busstrafiken i sommar.

Asfaltering på flera delar av E4, anpassning till mötesfri väg på flera ställen, och stora byggen i Göteborg med dagliga sprängningar. Det är några av sommarens vägarbeten som Trafikverket menar kommer ha stor påverkan på biltrafiken.

Begränsad framkomlighet och lägre hastighet gör att trafikanterna måste ta det lugnt – och vara ute i god tid. Trafikverket försöker lägga byggena så att de stör så få som möjligt:

– Det är klart många kör bil även under semestern, men det är ändå lite mindre och trafiken mer utspridd, det gör att det är lite lättare att hantera, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket.

Här är alla de större vägarbeten som ska genomföras i Sverige i sommar. Foto: SVT Grafik

Se vägarbetena i din region i sommar:

Norra Sverige

E45 mellan Stormyrheden och Moskosel i Norrbotten. Beläggningsarbeten. Avstängd körbana, eventuellt avsmalning, lots eller trafikljus. Stor trafikpåverkan.

Väg 395 mellan Vittangi och Anttis i Norrbotten. Flera olika arbeten: förstärkning, beläggning, broarbeten. Begränsad framkomlighet, nedsatt hastighet, omledning. Stor trafikpåverkan.

Väg 97 mellan Notviken och Sävast i Norrbotten. Arbete med att göra mötesfri väg mellan Södra Sunderbyn och Sävast som har stor trafikpåverkan. Körfälten är avsmalnade och det kan bli lots eller trafikljus nattetid. Beläggningsarbete mellan Notviken och Södra Sunderbyn som också innebär avstängd körbana och stor trafikpåverkan.

Väg 364 mellan Flurkmark och Botsmark i Västerbotten – beläggningsarbeten. Stor trafikpåverkan, avstängt körfält och lots.

Väg 363 mellan Västerslätt och Tavelsjö/Sand i Västerbotten – beläggningsarbeten. Stor trafikpåverkan med avstängd körbana, eventuellt avsmalning, lots eller trafikljus.

E4 norr om Umeå, Nydala-Sävar-Lillåbron-Gumboda. Beläggningsarbeten och ombyggnation. Stor trafikpåverkan, avstängd körbana, eventuellt avsmalning, trafikdirigering med lots och trafikljus, hastighetsnedsättning, korta stopp förekommer. Förbiledning/omledning förekommer, risk för köbildning.

Mellersta Sverige

E4 mellan Torsboda och Fröland i Västernorrland – beläggningsarbeten. Trafiken leds om av lots/signal eller flaggvakt. Nattarbete.

E14 mellan Pilgrimstad och Brunflo i Jämtland – beläggningsarbeten. Trafiken leds om av lots/signal eller flaggvakt. Tidvis nattarbete.

E4 mellan Gävle och Hudiksvall i Gävleborg – beläggningsarbete på hela sträckan Enånger-Hudiskvall och delar av sträckan Gävle-Enånger. Trafiken leds om av lots/signal eller flaggvakt. Nattarbete kl 20-06 mellan Enånger-Hudiksvall.

Väg 83 mellan Skansen och Kilsveden i Gävleborg – beläggningsarbeten. Trafiken leds om av lots/signal eller flaggvakt.

Väg 70 mellan Hedemora och Säter i Dalarna – beläggningsarbeten. Trafiken leds om av lots/signal eller flaggvakt. Nattarbete.

E45 vid Strömsundsbron i Jämtland – byte av hängkablar. Ett körfält, regleras med trafikljus, tidvis avstängd bro med omledning.

Stockholm

E18 vid trafikplats Arninge och 500 meter i varje riktning. Trafikverket bygger busshållplatser vid E18 och gångbro över motorvägen som binder samman Roslagsbanan med buss och andra resesätt. För att färdigställa E18 förbi Arninge kommer bara ett av två körfält att vara öppet i vardera riktning på E18 mellan 26 juni och 6 augusti. Trafiken påverkas också av arbeten på bron över E18 i trafikplats Arninge och med en ny cirkulationsplats väster om trafikplats Arninge.

E18 mellan Stocksund och Arninge. Kollektivkörfälten ska breddas och förbättras, system för att varna för köbildning byggs. Kollektivtrafikkörfälten stängs i båda riktningarna och bussarna kommer att köra i de vanliga körfälten. Hastigheten sänks till 70 km/h.

Väg 222, Skurubron, trafikplats Skuru och trafikplats Björknäs. Bygge av ny bro över Skurusundet som beräknas vara färdig hösten 2022. Den nuvarande bron ska därefter byggas om till lokalväg och gång- och cykelväg. Under sommaren är det arbete på och vid sidan av bron. Samma tala körfält är öppna under hela sommaren, men trafiken förflyttas i sidled när arbetet på vägen pågår. Hastigheten är nedsatt mellan Björknäs och Skuru.

E4: Ekerövägen, väg 261. Kollektivkörfält byggs till mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö. Ombyggnad längs hela sträckan, ett körfält öppet i vardera riktning. Risk för köbildning mot Ekerö.

Väg 265 vid Häggvikstunneln och Norrortsleden. Stora underhållsåtgärder, Trafikverket sätter nya brofogar på plats och utför gjutningsarbeten. Östergående tunneln i riktning mot Törnskogstunneln stängs av och trafiken leds över till det västergående tunnelröret där trafiken går dubbelriktad. Nedsatt hastighet, påfarten till Norrortsleden från Häggviks handelsplats stängs av. Busshållplatserna dras in och trafikeras inte under tiden för byggarbetet.

Östra Sverige

E4 norr om Uppsala mellan trafikplats Björklinge och trafikplats Fullerö i Uppsala län – beläggningsarbeten. Trafiken leds om – begränsad hastighet.

Väg 35 mellan Björkåkla-Sandtorpet (Linköping-Åtvidaberg) i Östergötland. Vägen byggs om till mötesfri landsväg. Begränsad framkomlighet och nedsatt hastighet.

Väg 56 mellan Kvicksund och Västjädra, där väg 56 ansluter till E18 (Eskilstuna-Västerås) i Västmanlands län. Vägen byggs om till mötesfri landsväg. Beräknas vara klart hösten 2022. Begränsad framkomlighet, sänkt hastighet.

E4 mellan Sille och trafikplats Påljungshage, Nyköping, Södermanlands län. Beläggningsarbete, det vänstra körfältet i södergående riktning asfalteras om. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

E20 mellan Härad och Hallmyra i Södermanlands län. Beläggningsarbete, det högra körfältet i båda riktningar asfalteras om samt ramperna vid trafikplatserna Lunda och Biskopskvarn. Begränsad framkomlighet, sänkt hastighet.

Västra Sverige

E45, E6, E20 i centrala Göteborg. Västlänken byggs – en järnvägstunnel med tre centrala stationer, Älvsborgsbron renoveras och Götatunneln förstärks i centralenområdet. Framkomligheten påverkas därför på leder och gator – stor trafikpåverkan.

E6, väg 40 östergående vid Kallebäcksmotet i Göteborg. Stopp för sprängningar varje vardag mellan 11.20 och 11.40. Startar i slutet av juni och pågår året ut – räkna med långa köer, trafiken på E5 och tillfarter till väg 40 påverkass mycket stort.

E6 mellan Himle och Varberg i Halland. Brounderhåll. Stor trafikpåverkan.

E6 mellan Håby och Gläborg i Västra Götaland – beläggningsarbeten. Stor trafikpåverkan.

E20 mellan Göteborg och Götene – kapacitetshöjande åtgärder. Stor trafikpåverkan.

Södra Sverige

E4 mellan Ljungby och Toftanäs i Kronobergs län byggs ut till motorväg. Åtgärderna görs för att vägen ska bli mindre känslig för störningar. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

E4 genom Jönköping – ett nytt körfälts byggs till. Åtgärderna görs för att vägen ska bli mindre känslig för störningar. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

E6 mellan Båstad och Ängelholm. Ekodukt och andra faunåtgärder byggs. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

Väg 25 mellan Boasjön och Annerstad i Kronobergs län. Vägen ska breddas och mötessepareras, viltstängsel byggs. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

Väg 13 förbi Assmåsa i Skåne. Vägen byggs om för att öka trafiksäkerhet och framkomlighet. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

Väg 23 mellan Huseby och Marklanda i Kronobergs län: Vägen breddas,  mötessepareras och vilstängsel byggs. Begränsad framkomlighet och sänkt hastighet.

Listan innehåller de största trafikstörande vägarbetena i sommar, fler lokala vägarbeten förekommer. Läs mer på Trafikverkets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.