Den lilla kubanen bichon havanais – en bubblare på hundarnas topplista. Arkivbild. Foto: TT

Här är Sveriges populäraste hundraser

Publicerad

Labrador retrievern ökar sitt försprång som den mest populära rasen bland registrerade hundar i Sverige. Men den lilla sällskapshunden bichon havanais, från Kuba, har klättrat till en sjundeplats på listan, med 904 registrerade hundar under 2017.

Totalt registrerades 51.059 nya hundar av Svenska kennelklubben under 2017. Populärast är fortfarande labrador retriever med 2.654 registrerade hundar, följd av schäfer. Trea kommer golden retriever, följd av jämthund, visar statistik från Svenska kennelklubben (SKK) och Jordbruksverket.

Väljer mindre hundar

Trenden går dock mot mindre hundraser.

– Man väljer en liten eller medelstor hund, inte som kanske för 20 år sedan då man talade mycket om kamphundar och muskelhundar. Det finns inte längre. Och det tycker vi är positivt; det är lättare att hantera en sådan hund, säger Hans Rosenberg på SKK.

En annan trend är att chihuahua-boomen efter Paris Hilton i början av 2000-talet avtagit, till förmån för många andra små raser.

En familjemedlem

Kennelklubben ser också att man tar hand om hundarna på ett bättre sätt.

– Hunden är inte längre ett sällskapsdjur, utan den är en familjemedlem. Och en familjemedlem vill man skämma bort med det bästa: med veterinärvård, kost och andra attiraljer. Det gör att många också ser oss som en presumtiv målgrupp, säger Hans Rosenberg.

Enligt en undersökning från Novus finns det omkring 881.000 hundar i Sverige. I snitt blir hundarna allt äldre – tolv år.

Under 2017 seglade Bella upp i topp på namnlistan bland hundar som registrerats under året. Men fortfarande är Molly, som varit ohotad etta på namntoppen sedan 2006, det vanligaste hundnamnet i Sverige, enligt Jordbruksverket.

Ras Antal nyregistreringar 2017

1) Labrador retriever 2 654

2) Tysk schäfer 2 378

3) Golden retriever 1 996

4) Jämthund 1 793

5) Shetland sheepdog 945

6) Cockerspaniel 906

7) Bichon havanais 904

8) Staffordshire bullterrier 862

9) Chihuahua, långhårig 858

10) Fransk bulldog 827

Källa: Svenska Kennelklubben

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.