Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför pekas vissa områden ut som extra regnkänsliga – se tre exempel i klippet. Foto: Räddningstjänsten

Här är Sveriges regnkänsligaste områden

Uppdaterad
Publicerad

Åre, Göteborg och Jönköping tillhör platserna som har drabbats av ovädret Hans framfart. De ligger alla i områden som är extra känsliga för regnoväder.

Det var 2021 som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Statens geotekniska institut identifierade tio nationella riskområden för ras, skred, erosion och översvämningar.

Områdena har delats in i en fyragradig skala över hur allvarliga hoten bedöms vara för människors liv och hälsa, infrastruktur, ekosystem och kulturarv.

Risken för skred ökar

Ovädret Hans har hittills orsakat översvämningar på flera håll. I Norge har flera jordskred inträffat. Mattias Andersson, geotekniker på Statens geotekniska institut, ser en ökande risk för skred även i Sverige.

– Vi ser inte att det kommer just nu direkt, men kanske om några dagar eller någon vecka. När det gäller erosion och ras hänger det på var vi får de intensivaste regnen och hur topografin ser ut just där, säger han.

Se alla utpekade riskområden för översvämningar och skred i Sverige i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.