Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så drar ovädret Hans fram i landet.

Meteorologens prognos för kommande dagar under ovädret Hans

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder regn och starka vindbyar väntas under kommande dygnet i flera delar av landet. ”Hans” håller i sig över Sverige och ovädret är ovanligt för årstiden.

– Det är väldigt blåsigt för att vara i augusti, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Ovädret Hans har påverkat stora delar av landet med bland annat höga vattenflöden som lett till översvämningar. SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir menar att det är intressant att ovädret täcker stora delar av landet.

– Oftast har vi ett mindre område som är drabbat men nu är det halva landet som är drabbat. Inte överallt utan fläckvis men det tycker jag är anmärkningsvärt, säger hon.

Ovädret Hans

70 millimeter regn närmaste dygnet

Närmaste dygnet beräknas det komma mycket regn. Vid västkusten kan det bli uppåt 70 millimeter fläckvis lokalt.

Det kommer även blåsa på flera platser runt om i landet. På västkusten mycket hårda vindbyar. Så även på Öland, Gotland och delar av Norrlandskusten. Gula vindvarningar är utfärdade för västkusten, Gotland och delar av Skåne.

– Det är väldigt blåsigt för att vara i augusti. Det är inte ovanligt till hösten, men nu är alla trädgårdsmöbler ute i trädgårdarna så nu finns det saker som kan blåsa runt.

Blåsten kan även påverka vattenflödena, framförallt vid kusterna. Där kan kustvattnet blåsas in mot land vilket stör åarnas vatten som egentligen ska ut till kusten.

Vindkarta för tisdagen. Foto: SVT

Ovädret Hans har tagit ovanlig bana

Ovädret har tagit en ovanlig bana in mot Sverige via Polen. Det har sedan tagit sig ut över Atlanten där den fått ny kraft och sedan fortsatt tillbaka över Sverige och snurrar runt över landet.

– Hans ligger bara och snurrar runt, runt, runt. Det är inget stopp på det utan det fortsätter i flera dagar, säger Tomasdottir.

De starka skurarna och åskan beror även på ett möte mellan kall luft och mycket varm och fuktig luft från Medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet