Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Räddningstjänsten

Ovädret Hans: Stor förödelse efter översvämning i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdag svämmade, Susabäcken genom Åre by, över. Detta efter stora regnmängder som följd av ovädret Hans.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades under tisdagsmorgonen med den uppmaning till alla i närområdet att hålla sig inomhus. Det avfärdades under dagen.

Samtliga vägar genom Åre, däribland E14, stängdes initialt av. E14 öppnade igen, men det kommer vara vägar som fortsatt är avspärrade i byn.

Översvämningen i Åre

– Det kritiska skedet för räddningstjänsten början avta och det blir mer och mer kommunens ansvar, säger Henrik Jönsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten arbetade bland annat för att rädda tre fastigheter. De som bor i centrala Åre uppmanades att själv försöka få bort så mycket vatten som möjligt, och att kontakta sitt försäkringsbolag.

Krismöte i kommunen

Den tekniska avdelningen, som ansvarar för kommunalt vatten och avlopp, inom Åre kommun satt i krismöte under dagen. Detta med anledning av översvämningarna.

Årehus, det kommunala fastighetsbolaget, var också ute på plats på för att utreda vilka skador det finns på fastigheterna.

Jordmassor har forslats undan

Ett 20-tal personer från flera olika räddningsstationer var på plats för att arbeta med översvämningen. Bland annat hyrdes grävmaskiner in och man försökte bygga upp vallar. Jord och sten har forsat upp på gårdstomter på sina håll enligt Henrik Jönsson, som var vakthavande befäl hos räddningstjänsten. På andra håll har jordmassor sjunkit undan vilket hotar underminera både byggnader och vägar.

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som bäcken började svämma över. Enligt räddningstjänsten sjönk vattennivåerna något under morgonen jämfört med tidigare under natten.

Stopp i tågtrafiken

Länge stod tågtrafiken genom Åre stilla. Detta efter skador på järnvägen på grund av ovädret och de stora regnmängderna. Stoppet påverkade tågstationer från Åre hela vägen ner till Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT
Skador efter vattenflödet i centala Åre. Foto: Sara Leijman/SVT
Foto: Räddningstjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet