Här är väderfenomenet som kan ge oss en ovanligt lång vinter

Uppdaterad
Publicerad

Grön vinter eller snösmocka. Genom att titta på forskning och tidigare års väder har SVT:s meteorolog Nitzan Cohen gjort en översikt över hur vintern kan bli.

– Den ser i alla fall inte ut att bli hysteriskt mild, säger han.

Vintern 2019-2020 var ovanligt mild, den södra tredjedelen av landet hade barmark i stort sett hela vintern. 

Men mycket tyder på att det inte blir så i år. SVT:s meteorolog Nitzan Cohen har genom att analysera forskning, vädret tidigare år och en rad andra faktorer tagit fram ett scenario för hur vädret kan bli. 

Exakt hur vädret blir går ju inte att säga redan nu. Men tidigare jämförbara år har lett till en så kallad Grönlandsblockering – som i så fall kan leda till att vi får en ovanligt lång vinter.

I videon ovan förklarar Nitzan Cohen hur vädret kan bli i vinter och varför den så kallade Grönlandsblockeringen kan förlänga vintervädret. 

Vill du få ännu bättre koll? Här kan du nörda ner dig ännu mer i de olika scenarierna för vad som kan påverka hur vintervädret blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.