Här är var femte ung dömd för brott

Uppdaterad
Publicerad

Kroksbäck, som ligger i stadsdelen Hyllie i Malmö, är ett av de områden i landet där flest tonåringar dömts för brott enligt SVT:s undersökning. Här var 20,2 procent eller var femte av de unga mellan 15 och 19 år lagförda år 2011.

Ledarna på Ungdomarnas hus Flamman, som verkat i området i 15 år, lider med de unga i området.

– Ungdomarna här har det väldigt tufft och det är en tuff miljö att leva i. Det är en förort med alla dess inslag. Sedan har många ungdomar väldigt svårt med pengar och då är det väldigt lätt att ta till brottsbanan och då hamnar man ju i en ännu grövre problematik, säger Rafi Farouq, projektledare på Flamman.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Förutom traditionell fritidsverksamhet arbetar man på Flamman också med att få unga ur kriminalitet, i projektet En andra chans får unga som begår brott mentorer som ska hjälpa dem på rätt väg. Mentorerna ska försöka ordna det som den unge behöver, det kan vara jobb, bostad eller körkort.

Dom hindrade anställning

En av de unga som haft problem och begått brott är 20-årige Ali. Han har fått känna på hur tufft det är att komma ifrån sitt förflutna, senast när han skulle anställas efter en yrkesutbildning som skulle ge ett garanterat jobb.

–Jag var nästan klar med praktiken och hade gjort så bra ifrån mig. Så när det tog slut ville de att jag skulle visa utdraget, så var det skit där. Så hela praktiken i onödan och så fick man ingenting, säger Ali.

För Ali har Flamman varit viktigt. Men framförallt säger han att det var islam som fick honom att ändra sitt liv.

– Det var för att man ändå skämdes för allt man hade gjort innan. Man hade skadat folk, man hade gjort det och det. Sedan var det så att när man kom till Flamman fick man alltid en extra push från föreståndaren. När man ville falla tillbaka och hade det lite dåligt fick man den extra pushen att man skulle hålla ut. Det hjälpte faktiskt, säger Ali.

SVT:s kartläggning av ungdomsbrottsligheten visar också att utvecklingen i Malmös områden med ett utbrett utanförskap gått åt motsatt håll jämfört med motsvarande områden i Stockholm. Mellan åren 2003 och 2011 har andelen ungdomar som lagförts för brott ökat med 2,4 procentenheter, här är 12,7 procent av de unga lagförda. I Stockholms stads utsatta områden har antalet samtidigt minskat med 1,3 procentenheter till 10,0 procent.

– Det går i vågor, du har ett område där det är problem, sedan förflyttas det till annat område. Det är fortfarande ett stort problem, men det känns som det har blivit bättre sista tiden, säger Victor Eriksson, som är närpolis i södra Malmö.

Jobb och förebilder avgörande

Det Victor Eriksson ser som viktigt för att få ungdomar från brott är bland annat positiva förebilder i området, fritidssysselsättning för de unga – och framförallt jobb.

– Det kan vi se med vissa individer, att när de blir äldre och kommit i praktik på jobb eller något sånt. Man träffar inte på dem på gatan, då har de att göra och måste vara hemma och sova.

Och i Kroksbäck är arbetslösheten är hög, trots att stora investeringar görs i närområdet. Arenabyggen, Ikea och senast det gigantiska köpcentret Emporia, som nyligen öppnade.

–När man bygger ett stort köpcenter som Emporia här ute då är det tusentals arbetstillfällen. Men du kan ju gå dit och räkna på din hand om där är fem eller tio stycken som fått jobb från det här området, knappt det, säger Rafi Farouq, projektledare på Flamman.

Arbetsförmedlingen bekräftar bilden att exempelvis Emporia inte givit så många jobb till de unga här. Nu har man börjat arbeta uppsökande i området för att nå unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

–Vi kan dels motivera dem att gå tillbaka till skolan och vi har även bra praktiska utbildningar, praktikplatser och arbetsträningar. Anledningen till att söka upp så här är att skapa förtroende, man kanske inte alltid är bekväm med att gå till ett vanligt kontor, säger Ioana Bornaci, Arbetsförmedlingen Bryggan.

Genom åren har Kroksbäck och andra delar av Hyllie varit föremål för olika satsningar. Det har varit storstadssatsningen, lokala utvecklingsavtal med staten och senast det så kallade områdesprogrammet. Där är Kroksbäck med grannområdet Holma ett av de fem områden som Malmö stad valt ut, där den sociala utvecklingen ska stärkas.

– Jag tror att man säkert hade skulle kunnat slussa in hälften av pengarna om man satsat på rätt saker. Om man i dag har ett svart hål för ungdomar mellan 18-23 år – när de har slutat gymnasiet, då ingen ringer dem eller frågar efter dem, borde man ju trycka in pengarna där det behövs och för rätt aktioner, säger Rafi Farouq, projektledare på Flamman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet