Hör Edvin berätta om rånet: ”Kommer bara ihåg att jag stod där och skakade”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rånarna släpade upp en av vännerna i skogen – medan de andra stod kvar utan att veta vad som skulle hända dem. Edvin vittnar om att sju maskerade killar rånade honom och hans kompisar på deras mobiltelefoner vid ett utegym.

– Jag visste inte om jag skulle dö eller vad de skulle göra med oss.

Maj 2018. Den då 14-åriga Edvin och två jämnåriga kompisar har bestämt träff på ett utegym i stadsdelen Kviberg, i Göteborg. Då, berättar Edvin, kommer sju maskerade killar till platsen och kräver vännerna på deras mobiltelefoner.

–  Vi hämtade telefonerna direkt, det var liksom inget att argumentera om. De bad oss kolla ner i marken, vi skulle kolla på våra fötter, vi fick inte kolla på dem. Det var väldigt hotfull stämning, berättar Edvin för Uppdrag granskning.

Ungdomsbrott

“Jag stod där och skakade”

Edvin får upp telefonen snabbt och lyckas radera alla sina lösenord. En av hans vänner kommer däremot inte ihåg ett av sina lösenord.

–  Honom drog de upp i skogen, jättelångt upp i skogen så att vi inte kunde se honom. Fem minuter senare hotar de att de skulle göra det med min andra kompis, säger Edvin och fortsätter:

–  Jag kommer bara ihåg att jag stod där och skakade.

Rånarna blir avbrutna av en pappa till en kille som blivit rånad tidigare samma kväll i området. De springer iväg vilket ger Edvin och en av hans vänner en chans att fly därifrån, men den tredje vännen är kvar i skogen.

Till sist lyckas de ta sig till ett närliggande hus och ringer polisen, som börjar leta efter deras tredje vän – och Edvin får veta att han är okej.

16-åring frias i hovrätten

Polisen griper en 16-årig kille som misstänks för rånet mot Edvin och hans vänner, tillsammans med ytterligare fem rån. 16-åringen fälls i tingsrätten men frias i hovrätten.

För Edvin har tiden efter rånet varit påfrestande psykiskt, han säger att han alltid tittar bakom sig när han rör sig ute kvällstid.

– Första månaden ville man inte gå ut och undrade om de här killarna skulle hitta en. Det finns ju alltid den rädslan, att de vill söka upp en. I nuläget hade jag aldrig gått till en sån plats så sent på kvällen.

Reportaget Barn som rånar barn sänds onsdag 25 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet