Misstänkt ungdomsrånare släpptes på fri fot – blev aldrig förhörd

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Civilspanaren såg rånet och grep den misstänkte 15-åringen, men förhöret uteblev. Poliser och åklagare vittnar om problem som uppstår i utredningar när den misstänkte rånaren är ett barn.

Det är november 2019. En civilspanare hör ett samtal mellan en grupp killar i ett köpcentrum i centrala Göteborg.

–  Jag uppfattade inte riktigt vad de syftade på men de skulle plocka någon eller fixa någon, eller något liknande. Så jag blev lite nyfiken och började följa efter dem helt enkelt, säger han.

Killarna går mot en av utgångarna och civilspanaren följer efter på några meters avstånd. På radion har han kontakt med sin kollega som befinner sig i närheten. Utanför köpcentret eskalerar situationen.

–  Den här killen som har plockat med sig den unga killen, han ställer honom ganska bryskt upp mot väggen och börjar känna över hans kläder. Och han börjar slå på den här killen med knytnävarna i huvudet och nacken. Jag förstår ju att det är ett pågående rån.

“Han var så pass ung”

Civilspanaren griper killen som slår. 15-åringen misstänks för rånförsök och blir körd till polisstationen. Där kontaktar polisen både åklagare, socialtjänsten och mamman.

En advokat rings in och allt är förberett för att göra ett första förhör – men åklagaren fattar beslutet att släppa den misstänkte. Förhöret uteblir.

–  I det här fallet gjorde väl jag den bedömningen att han var så pass ung och dessutom var identifierad, säger chefsåklagaren Olof Sahlgren och hänvisar till Riksåklagarens riktlinjer från 2017 som reglerar hur man får frihetsberöva unga som misstänks för brott.

Ännu inte förhörd

Uppdrag granskning har kunnat berätta att flera av polisens ungdomsgrupper i Stockholm, Göteborg och Malmö är kritiska till de nya riktlinjerna som de menar försvårar utredningar av ungdomsrån där den misstänkte är mellan 15 och 17 år.

Chefsåklagare Olof Sahlgren är också kritisk.

–  De här riktlinjerna tycker jag begränsar en. Därför att jag är väl av den uppfattningen att man i större utsträckning ska kunna behandla de här på ett mer, så att säga, normalt sätt.

I dag, över fyra månader efter rånet, har den misstänkte 15-åringen ännu inte hörts.

–  Det är ju helt värdelöst. Sedan vet jag faktiskt inte varför han inte är hörd, om det bara är så att det har fått ligga åt sidan för att det är annat som är mer prioriterat, säger Anders Klingberg, utredningsansvarig polisen Nordöstra Göteborg.

Reportaget Barn som rånar barn sänds onsdag 25 mars. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet