Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se William Clemons berätta om hur han rånades: “Jag kände adrenalin”. Foto: Eduardo Villanueva

William, 19, om när han rånades: Rädslan kom när jag såg kniven

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om rån mot unga har ökat med 160 procent i Göteborg och Stockholm sedan 2016, enligt Brottsförebyggande rådet. En av de som blivit utsatta är 19-årige William Clemons som rånades i Göteborg i fjol.
– Jag kände adrenalin, säger William i SVT:s “Ung och utsatt”.

William Clemons rånades av fyra personer när han var på väg hem från en kompis i stadsdelen Masthugget i Göteborg i mars 2019. Rånarna tog hans mobil och bankkort och försökte sedan ta ut pengar från hans konto.  

I SVT:s serie “Ung och utsatt” berättar William att han hotades med kniv. 

– Rädslan kom när jag såg kniven, säger William.

Dömdes i tingsrätten 

Efter rånet lyckades William ta sig hem och anmäla händelsen till polisen. 

Det visade sig senare att rånarna var en del av en ungdomsliga som begått ett flertal rån i Göteborg, vissa med inslag av misshandel och förnedring. I höstas dömdes de för ett tiotal rån i tingsrätten. 

Anmälningarna har ökat med 160 procent 

Men William är långt ifrån ensam. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmälningar om rån mot unga i Göteborg och Stockholm ökat med 160 procent sedan 2016.  

– Det stämmer att antalet anmälningar om ungdomsrån har ökat, säger Claes Olsson, gruppchef för polisens utredningsavdelning i city i Göteborg.

– Men man måste komma ihåg att trots ökningen så är det fortfarande extremt ovanligt att bli rånad, så man ska inte vara rädd för att gå ut, fortsätter han.  

Hur kan man förebygga ungdomsrån? 

– Det finns massor av sätt, exempelvis bättre uppfostran – att ungdomar får lära sig respektera varandra och vad som är ditt och mitt, men även polisiär närvaro. Det enklaste är dock att inte ha en jacka för tusentals kronor på sig. 

Vad ska man göra om man blir utsatt?

– Inte ingripa i stunden. Om det kommer fram vapen kan det vara en gärningsman som menar allvar och det är inte värt att bli knivstucken eller till och med dö för exempelvis en jacka, säger Claes Olsson och fortsätter: 

– Var vaken och ta signalement och gör en polisanmälan så fort som möjligt så vi inte tappar tid i utredningen. 

Se William Clemons berätta om rånet i klippet ovan. Hela inslaget med William finns att se i “Ung och utsatt” på SVT Play. 

•  Anmälningar om rån mot barn under 18 har ökat med 160 procent i Stockholm och Göteborg sedan år 2016.

•  Tittar man på hela Sverige har anmälningar om rån mot barn ökat med 110 procent.

•  Enligt Brottsförebyggande rådets kriminalstatistik handlar det om sammanlagt 7 082 anmälda rån mot personer under 18 år sedan 2016.

Källa: Brå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung och utsatt

Mer i ämnet