Se Hanna Varmaz berätta om de hot som hon utsattes för under skoltiden. Foto: SVT/Eduardo Villanueva

Hör Hanna Varmaz berätta om hur hon hotades i skolan: kallade mig terrorist

Publicerad

Hanna Varmaz, 17, berättar att hon blev utsatt för hot och våld i grundskolan. I SVT:s “Ung och utsatt” beskriver hon om hur mobbingen påverkade henne.

– Jag kom hem varje dag med blåmärken och rivsår. Det gjorde ont att se mig i spegeln så, men det gjorde också ont i min kropp, säger hon.

När Hanna Varmaz gick i femte klass berättade hon att hon var muslim. Det blev början på flera år av mobbing, säger hon i SVT:s “Ung och utsatt”.  

– Det var vissa som kommenterade att “du är säkert en av terroristerna” och en kille började misshandla mig, säger hon.  

Ung och utsatt

Skolans ansvar 

Enligt Skolverket måste alla skolor vara förberedda på att vidta åtgärder om en elev blivit utsatt för hot eller våld.  

– Det är skolans ansvar att utreda vad som har hänt. Kränkande behandling ska anmälas till rektorn som ska anmäla till skolans huvudman som i sin tur ska utreda händelsen och vidta åtgärder, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket. 

Vad har skolan för ansvar om en elev blir utsatt på nätet eller på vägen till- eller från skolan av en skolkamrat? 

– Det är samma åtgärder som om eleven hade blivit utsatt för kränkande behandling på plats under skoltid.  

”Försökte säga ifrån”  

I programmet berättar Hanna att hon upplevde att hon inte fick den hjälp hon behövde. 

– Jag sa till lärarna på skolan. Och jag försökte själv säga ifrån men ingen av eleverna lyssnade, säger hon. 

För en elev som blivit utsatt, men upplever att den inte fått tillräcklig hjälp att stoppa kränkningar finns möjlighet att ta kontakt med Skolinspektionen, informerar Maria Olausson. 

– Känner man att man inte får gehör från skolans styrelse eller huvudman kan man vända sig till Barn- och elevombudet på Skolinspektionen. De är ansvariga för att utreda kränkningar i skolans verksamhet.

Kritik från DO

Hanna och hennes familj polisanmälde händelserna men anmälan ledde inte till åtal. De anmälde även till Skolinspektionen som överlämnade anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO. I ett beslut från DO kritiserades skolan bland annat för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra framtida trakasserier.

SVT har varit i kontakt med rektorn på Hannas tidigare skola, som skriver i ett mejl till SVT att skolan inte kommenterar enskilda fall i media.

Se Hanna Varmaz berätta om kränkningarna i klippet ovan. Hela inslaget med Hanna finns att se i “Ung och utsatt” på SVT Play. 

Hit kan du vända dig om du blivit utsatt för hot

Sos alarm 112  

I akuta lägen ring alltid 112 – dygnet runt.  

Polis 114 14  

Vem som helst kan anmäla brott. 

Ungdomsmottagningen

Hit kan du gå om du behöver hjälp eller har funderingar kring vart du ska vända dig om du blivit utsatt för hot eller våld eller hjälp att bearbeta svåra händelser.

BUP – Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning

Hit kan du vända dig om du mår dåligt och om du behöver hjälp med att bearbeta svåra händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung och utsatt

Mer i ämnet