Här avslöjas årets matbluffar

Uppdaterad
Publicerad

Mandelkakor utan mandel? Eller guacamole utan avokado? Vad döljer sig egentligen bakom livsmedelsetiketterna? Här presenterar Äkta varas ordförande Björn Bernhardsson finalisterna i Årets matbluff.- Alla de här bluffarna går att avslöja, säger han.

Rekordmånga matvaror – 65 stycken – är nominerade till konsumentföreningen Äkta varas antipris Årets matbluff i år.

Priset delas ut till den matvara som föreningen anser ”svänger mest med sanningen”. Det kan handla om mandelkakor utan mandel och guacamole utan avokado.

Går att avslöja

Men det finns ett ganska enkelt sätt att avslöja matbluffarna, menar Äkta varas ordförande Björn Bernhardsson.

– Alla de här bluffarna som är med i år går att avslöja på förpackningen. Det är bara att läsa innehållsförteckningen. Vill man vara en medveten konsument får man vända på förpackningen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Smaken viktig

Enligt Livsmedelsverket är reglerna ganska snåriga, men generellt sett ska namnet på ett livsmedel vara kopplat till innehållet.

– Står det mandelkakor eller sparrissoppa är det normala att de innehåller mandel och sparris, men det finns inga regler för hur mycket. I stället ska det framgå av ingrediensförteckningen, så att konsumenten kan göra ett medvetet val, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Men i vissa fall behöver livsmedlet inte innehålla några spår alls av det som namnet anger.

– Ett exempel är geléhallonbåtar, där förväntar sig konsumenten inte att det ska finnas hallon i eftersom det blivit vedertaget att de inte innehåller hallon utan arom.

Men förväntar man sig inte som konsument att en vara ska innehålla det som namnet anger?

– Det viktigaste för många konsumenter är vad det smakar. Om man tittar på ingrediensförteckningen kan man inte bli lurad, sedan kan vi hålla med om att det finns produkter i dag som borde ha en annan beteckning, men i slutändan är det konsumenterna själva som gör valet.

Notera att den lilla burken citronpeppar till vänster inte är en av de tävlande bluffarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.