Har du smutsiga aktier?

Uppdaterad
Publicerad

EU-minister Birgitta Ohlsson var inte ens medveten om sitt fondinnehav i Lundin Petroleum. Hur gör man för att kontrollera att man själv har rent mjöl i fondpåsen? Enligt nationalekonomen Annika Creutzer ska man inte lita på de så kallade etiska fonder.

Mer än hälften av ministrarna i regeringen äger fonder som satsat pengar i oljebolaget Lundin Petroleum, som utreds för sitt agerande mot befolkningen i Sydsudan, visar en granskning som Aftonbladet har gjort. Bolaget kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter och en förundersökning pågår kring anklagelser om folkrättsbrott och massmord. När EU-minister Birgitta Ohlsson fick vetskap om sitt innehav valde hon att sälja fonderna direkt. Om inte ens ministrarna har koll – hur får man som privatperson koll över sitt fondinnehav?

Det är en snårig djungel av fonder och så kallade etiska fonder – som ska garantera att pengarna satsas i företag som värderar etik och moral.

Lita inte på etiska fonder

Hur gör man då för att undvika att satsa sina pengar i företag som bidrar till exempelvis barnarbete eller miljöförstöring?

Annika Creutzer, nationalekonom och ekonomijournalist, säger att det enda man kan göra är att kolla själv – och inte lita på etiska fonder.

-Där kan det dölja sig vad som helst. Oljebolagen BP och Shell toppar till exempel Nordeas etiska fond, säger Annika Creutzer, nationalekonom och ekonomijournalist.

Hennes främsta tips är att titta på fondfaktabladet, som du finner hos banken, på fondbolagets hemsida eller fondjämförelsesajter som exempelvis Morningstar. På vissa fondbolags sajter går det även söka på specifika företag som du vill undvika.

-Man bör fråga sig själv vad man läger in i det etiska begreppet. Det finns tre huvudkategorier: fair trade som inriktar sig på arbetsmarknaden, mänskliga rättigheter och miljö. Det som är etiskt är inte samma för alla, säger Annika Creutzer.

Går det att vara etisk och samtidigt tjäna pengar?

-En del hävdar att etiska fonder kan vara mer lönande. Det ena utesluter inte det andra. Nuförtiden brukar det heller inte vara dyrare att spara i etiska fonder.

Fondbolagen ska tillhandahålla andelsägarna halvårsrapporter och årsredovisningar. Finansinspektionen publicerar värdepapperfonders fondinnehav kvartalsvis på deras hemsida. Enligt Åsa Thalén, avdelningschef för fondtillsyn på Finansinspektionen (FI), undersöker inte FI de etiska fonderna utan man bör vända sig direkt till fondbolaget för att få svar.

Försäljningsargument

Per H Börjesson, vd för Investment AB Spiltan och författare till boken ”Så här kan alla människor bli miljonärer” menar att många etiska fonder använder etik och moral som försäljningsargument.

-Det finns alltid problem när man litar på andra för att göra bedömningen.

Han påpekar även att trots att man kollar årsredovisningar kan vissa fondbolag byta innehav ofta – vill man ha bra koll bör man välja ett fondbolag med låg omsättningshastighet, det vill säga inte byter innehav så ofta.

Helena Zachariasson

helena.zachariasson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.