Se hunduppfödare i Polen erbjuda falska vaccinintyg för att underlätta smuggling till Sverige. Videon är inspelad med dold kamera. Foto: SVT

Här erbjuder uppfödarna illegal hjälp att smuggla hundar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Dokument inifrån har undersökt illegal handel med hundar. I klippet ovan träffar de polska uppfödare med dold kamera, som erbjuder dem olika typer av hjälp för att smuggla valparna till Sverige.

Valpar som smugglas över gränsen till Sverige dör ibland för tidigt på grund av sjukdomar eller medfödda missbildningar. Många gånger är valparna i dåligt skick när de säljs, efter en uppväxt i misär och svåra transportförhållanden.

Hundarna saknar ofta grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar. I vissa fall tas de från sin mamma för tidigt och får inte alla vacciner de ska ha, vilket kan leda till sjukdomar.

Erbjuder förfalskade intyg

SVT:s Dokument inifrån åkte till Polen och utgav sig för att vilja köpa valpar för att föra in i Sverige.

Med dold kamera fångar de hur uppfödarna erbjuder både förfalskade vaccinintyg och att valparnas ålder ska skrivas upp. 

– Vi har inte rabies här. Det är bara en EU-regel, säger en av uppfödarna.

Läs mer: Antalet smugglingsärenden ökar – en hund i veckan avlivas

Hela första delen av Dokument inifråns reportage Älskade smuggelhund finns att se på SVT Play. Andra delen publiceras den 12 november. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.