Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är på det hela taget mer än nöjd, säger Jimmie Åkesson (SD) efter att förhandlingarna om Tidöavtalet avslutats. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Här gläds SD åt framgångarna – dagen innan Tidöavtalet: ”Det är otroligt faktiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen före Tidöavtalet ska presenteras. SD:s partiledning verkar mer än nöjda över hur stort inflytande de fått i regeringsförhandlingarna. 

– Det är otroligt faktiskt, i princip har vi fått igenom Sverigedemokraternas migrationspolitik, säger huvudförhandlaren Gustav Gellerbrant på det hemliga mötet – ett av flera ögonblick som visas i SVT:s nya dokumentär ”Maktspelet”.

Förhandlingarna med M, KD och L är avslutade. Nu ska bara Liberalerna skriva under – och det gör de dagen efter.

På mötet slutrapporterar partiledaren Jimmie Åkesson och de två huvudförhandlarna Henrik Vinge och Gustav Gellerbrant till resten av det verkställande utskottet, som för första gången får ta del av förhandlingsframgångarna.

Det är här det blir tydligt att det som många SD-kritiker varnade för i valrörelsen har blivit verklighet: SD har gått från ett parti ingen vill samarbeta med på grund av deras hårda migrationspolitik till att ha nått sina största framgångar någonsin på just den politiken.  

– Det är svårt att påminna sig om något liknande i modern tid, alltså en sådan enorm omläggning på så få år som det här kommer att bli, säger gruppledaren Henrik Vinge. 

Avgörande att få igenom krav i budgeten

På det mötet blir det också tydligt att det för Sverigedemokraterna inte räcker med Tidöavtalet för att släppa fram Ulf Kristersson och trepartiregeringen. 

För SD var det också helt avgörande att redan här få igenom sina krav i budgeten. 

– Det är ett storskaligt paradigmskifte som sker och så har vi en budget som snart är klar, hoppas jag, säger Gustav Gellerbrant.

”Överträffat alla förväntningar”

Efter valet har SD:s förvandling från utstött till en maktfaktor gått i expressfart.  

Så såg det inte ut för Sverigedemokraterna när dokumentären tar sin början under politikerveckan i Almedalen i juli, då låg partiet runt 16 procent i en opinionsmätning. 

– På det hela taget har vi överträffat alla våra förväntningar, säger Henrik Vinge och slår fast för sina partikollegor på mötet att nu är det ingen som ser SD som oseriösa och oerfarna längre.

Se hela dokumentären ”Maktspelet” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.