Mattias Karlsson, SD Foto: TT

Mattias Karlsson hängde ut ungdomar på sin Facebooksida – nu polisanmäls han

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen Mattias Karlsson har polisanmälts efter ett Facebookinlägg där han hänger ut två ungdomar som tar en selfie tillsammans med en polis och kallar dem ”illegala invandrare” – trots att ingen av dem befinner sig i Sverige illegalt. Karlsson har tagit bort inlägget och skriver att han beklagar om det fått någon att ”känna sig illa till mods”

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, riktade i ett inlägg i sociala medier skarp kritik mot polisen som han menar ställer upp på bilder med vad han kallar för ”illegala invandrare”. Han jämförde dem även med den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och borde utvisas”, skriver Karlsson i inlägget.

Med närmare 1.000 delningar i sociala medier har inlägget fått stor spridning, men också mötts av hård kritik. På bilden syns nämligen Fatemeh Khavari, talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan och hennes vän Amir. Båda vistas legalt i landet.

Har polisanmält

– Vi har bägge uppehållstillstånd. Min kompis har nu polisanmält honom för förtal, säger Fatemeh Khavari till SVT Nyheter.

Hur reagerade du?

– Jag vill inte bemöta hat med hat utan vill ge honom en chans att be om ursäkt.

Hon fortsätter:

– Så klart att man blir lite ledsen, inte bara för min skull. När man ser att någon kan vara så hemsk, när man skulle kunna använda ord till något fint också. Men jag blev ledsen för mänskligheten, säger hon.

”Blev jättearg”

När SVT får tag i Amir berättar han om hur han fått motta stora mängder hat i sociala medier efter SD-toppens publicering:

– Jag visste inte att han använde min bild, det var några journalister som ringde mig och sa det. Jag fick väldigt mycket hot och hat. När jag såg att det var många som gillade och delade detta blev jag jättearg, säger han.

Nytt inlägg

Mattias Karlsson har i efterhand tagit bort inlägget från Facebook och publicerar nu en längre text på sin sida där han beklagar om hans första inlägg fått ”någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare”.

”Syftet med min postning var inte att peka ut eller gå i polemik med enskilda individer”, skriver han.

Mattias Karlsson säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att han inte har något att tillägga utöver kommentaren på sin Facebooksida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.