Foto: TT

Barnen i Hallstahammar kan få slippa läxor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Hallstahammar beslutade i dag att tillsätta en utredning om huruvida kommunen ska skippa läxor för skolbarn. Men utbildningsminister Jan Björklund vill hindra Hallstahammar med ny lagstiftning.

– Det kommer att bli en utredning och den startar antagligen till hösten, men hur lång tid den kommer att ta och om den kommer leda till att läxorna ska slopas vet inte jag. Men jag har svårt att tro att det skulle kunna bli läxfritt redan till vårterminen ifall utredningen kommer fram till att vi ska ta bort läxorna, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Christina Aspenmyr (S).

Hon berättar att reaktionerna på förslaget varit både positiva och negativa.

– Lärare och föräldrar till barn i yngre åldrar tycker att det är bra om eleverna kan ta hem matte- och läseböcker för att kunna repetera det de gått igenom i skolan – men det är ju inget som i så fall skulle bli förbjudet, det kommer inte bli något förbud mot att ta hem en lärobok.

Föräldrar till äldre barn mest positiva

De som varit mest positiva är föräldrar till barn som är lite äldre, berättar Aspenmyr.

– De tycker att det är bra att eleverna klarar av skolarbetet i skolan så att barnen slipper sätta igång med läxor halv nio när de kommer hem från sina fritidsaktiviteter. Om man suttit i skolan en hel dag kan jag föreställa mig att fritidsaktiviteterna går före läxor.  

Att förslaget skulle vara ett sätt att få till en klatschig kommunslogan; ”Hallstahammar – den första läxfria kommunen” skrattar hon bort.

– Nej, det här är inte bara en grej för att lyfta fram kommunen, utan det är riktigt förslag, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Christina Aspenmyr.

Björklund vill ha lagändring

Men det här är ett förbud som utbildningsministerns inte ser på med blida ögon.

– Jag tänker ta initiativet till en lagändring som skulle betyda att kommuner inte får lägga sig i den här typen av pedagogiska beslut. Det är lärarna som bestämma hur undervisningen läggs upp och då bland annat hur mycket läxor som ges, säger Jan Björklund (FP).

Vänsterpartiet i Hallstahammar säger att det inte handlar om ett förbud utan om att skolarbetet ska utföras i skolan för att det ska bli en jämlik skola för alla elever, hur ser du på det?

– Men då är det väl ett förbud mot hemläxor? De kan kalla det vad du vill men det är ju ett förbud mot hemläxor de tänker införa och jag tycker att det är helt fel.

Inte lägga sig i undervisningen

Liknande tongångar hörs från socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan.

– Mitt budskap är klart och tydligt; låt proffsen vara proffs, låt rektor och lärare sköta undervisningen. Det är en viktig princip som jag brukar ta upp när utbildningsministern lägger sig i undervisningen men jag tror också att det är ett tydligt budskap till kommunpolitikerna.

Han säger att det är viktigt att eleverna har likvärdiga förutsättningar. 

– Men jag tror inte att det här är rätt väg att gå, att förbjuda vissa undervisningsmetoder utan undervisningen ska skötas av rektor och lärare. Sen ska vi se till att det står i skollagen att om man ger läxor så ska man också vara skyldig att tillhandahålla hjälp och stöd till elever där föräldrar inte har möjlighet att hjälpa till.

Samtidigt som den socialdemokraternas skolpolitiske talesperson vänder sig mot förslaget har socialdemokraterna i flera kommuner föreslagit en läxlös skola.

Är ni socialdemokrater för eller emot läxor?

– Läxor ska kunna ges, säger Baylan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer